Design fra nordjysk firma hædres i Europa

Det nordjyske firma Marcus Pedersen har i den seneste måned fået stor international anerkendelse for deres design af maskiner til lufthavne.

- Det sidste år har været helt vildt i forhold til rejseaktivitet, især fordi vi har vundet en ordre i Bangalore (Indien), så vi har haft folk afsted hele året, siger Niels Marcus Pedersen, der er direktør i firmaet Marcus Pedersen.

Virksomheden producerer og designer maskiner til lufthavne, og maskinerne er så populære, at de nu er solgt til lufthavne i Hamborg, Toronto og Bangalore i Indien.

En af grundene til succesen er, at de har vundet anerkendelse for noget, lufthavnsmaskiner sjældent vinder hæder for. Nemlig designet. Maskinerne er ikke produceret af en ingeniør, men i stedet designet af Sara Clement, der er industriel designer.

- Den måde, vi kunne gøre en forskel på, er at tænke design ind i vores løsninger og ikke bare lave en maskine, der kunne tjekke bagage ind, fortæller Niels Marcus Pedersen.

Firmaets selvbetjente bagageløsning, Air.Go 2.0, vandt i slutningen af november en stor europæisk designpris, DesignEuropa Awards, og i december vandt de Tysklands største designpris, German Design Award, i kategorien offentlig produktdesign.

Selvbetjente bagageindtjekninger i Toronto
Selvbetjente bagageindtjekninger i Toronto
Foto: Firmaet Marcus Pedersen

Begyndte i Aalborg Lufthavn

I Aalborg Lufthavn er de også glade for designpriserne. Det var nemlig et samarbejde med Aalborg Lufthavn, der i første omgang førte til udviklingen af bagagemaskinen.

- Vi tænkte, at vi gerne ville give dem en chance, fordi de har deres rødder her i det nordjyske, og det har jo vist sig efterfølgende, at vi ikke er de eneste i verden, der synes, at det her er en god idé. Der er lufthavne i hele verden, der implementerer det her, siger Kim Bermann, der er Vice- og Driftsdirektør i Aalborg Lufthavn.

quote Den måde, vi kunne gøre en forskel på, det er at tænke design ind i vores løsninger og ikke bare lave en maskine, der kunne tjekke bagage ind

Niels Marcus Pedersen, direktør

Selvom maskinerne nu står i store, udenlandske lufthavne, så ligger produktionen og kontoret stadig i Nørresundby - tæt på Aalborg Lufthavn, hvor det hele startede.

- Vi er en Aalborg-virksomhed, og vi har tætte leverandører her i området. Nu er vi begyndt at komme lidt uden for bygrænsen, men vi er stadig fast funderet i det nordjyske. Det kan godt være, at vi på sigt skal lidt uden for bygrænsen, men vi prøver at holde os til det nordjyske, siger Niels Marcus Pedersen.

Næste trin for virksomheden i Nørresundby bliver at kaste sig over design af maskiner til security-afdelinger. Aalborg Lufthavn går nemlig i gang med at udbygge deres security-afdeling næste år, og her er Marcus Pedersen valgt til opgaven.


Seneste nyt

fra Nordjylland