Forældre og pædagoger: Det er en festdag

Der er minimumsnormeringer på vej, og det vækker begejstring, men også bekymring.

Minimumsnormeringer i daginstitutionerne udviklede sig til at være et af valgkampens største temaer. Nu har den nye regering lovet, at der kommer minimumsnormeringer inden 2025, men det er et løfte, der bliver fulgt op af en del spørgsmål - hvordan skal normeringerne være, og hvordan skal det finansieres?

På Skipper Clement Børnehave og Vuggestue i Aabybro glæder medarbejderne sig over den nye regerings minimumsplaner.

quote Vi har armene helt oppe og skal have lov at råbe et stort ’hurra’ i dag

Ina Froberg, forældregruppen "Hvor er der en voksen"

- Jeg har sagt til personalet, at det er en festdag i dag, siger Karen-Marie Corneliussen, der er overordnet dagtilbudsleder i Aaby Vest.

Selvom der i den politiske aftale hverken står noget om den præcise normering eller finansiering, er der også stor begejstring hos de forældre, der i juni arrangerede store nationale demonstrationer for netop minimumsnormeringer.

- Vi har armene helt oppe og skal have lov at råbe et stort ’hurra’ i dag, for at vi er så stor en flok forældre, der har været med til at sætte minimumsnormeringer - ikke bare på den politiske dagsorden, men faktisk også i et regeringsgrundlag, siger Ina Froberg fra forældregruppen ”Hvor er der en voksen.”

 
 
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Indgreb i det kommunale selvstyre

Skipper Clement Børnehave og Vuggestue hører under Jammerbugt Kommune, hvor borgmesteren er noget mere forbeholden.

- Pengene er ikke uanede, og derfor er der brug for, at vi bruger pengene klogest muligt, og det har kommunerne bedre forstand på, end 179 folketingsmedlemmer har, siger Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Mogens Christen Gade er især nervøs for, at det bliver Christiansborg, der skal diktere kommunens pasningstilbud.

- Det er et alvorligt indgreb i det private selvstyre, lang tid før regeringen er tiltrådt, og det er jeg skuffet over. Vi vil gerne have flere penge til børnepasning, bare for at slå det fast, og vi vil gerne bruge dem klogest muligt, og vi vil gerne dokumentere, at vi bruger dem på børnepasning, men fri os for minimumsnormeringer, siger Mogens Christen Gade.

 
 
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Den køber Jacob Mark, børne- og undervisningsordfører hos SF, dog ikke. 

- Jeg vil til gengæld sige til de borgmestre, der synes, det er et indgreb i det kommunale selvstyre, at jeg synes, det er træls, at man har sparet på det vigtigste, vi har i vores samfund, nemlig børnene, i 30 år, og jeg synes, det er godt, at vi får lagt en bund under ressourcerne i dagtilbudsområdet, og så kan borgmestrene putte alle de ressourcer oven i, de vil, siger Jacob Mark.

I sin politiske aftale understreger Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, at der skal tilføres flere pædagoger, end den demografiske udvikling kræver.


Seneste nyt

fra Nordjylland