Cyanid fundet i jorden ved lufthavnsbyggeri: Det er et meget grimt stof

Den farlige gift cyanid er fundet i jorden ved jernbanebyggeriet fra Lindholm Station til Aalborg Lufthavn.

Arbejderne på jernbanebyggeriet fik sig lidt af en overraskelse, da de ved i gang med at komprimere jorden mellem Thistedvej og Lindholm Å, der snart skal bære den jernbane, der kommer til at køre fra Lindholm Station til Aalborg Lufthavn. 

quote Det er meget, meget giftigt, og det skal kun 0,1-0,2 gram til at slå et voksent menneske ihjel.

Thorbjørn Terndrup Nielsen, lektor, Aalborg Universitet

For mens de rodede rundt i jorden, kunne de se blå misfarvninger i den ellers mørke jord. 

- Arbejdet bliver standset, der bliver taget prøver og det viser sig, at der er spor af cyanid. Der er ikke fundet høje koncentrationer, men nok til at man skal tage sine forholdsregler, fortæller presseafdelingen hos BaneDanmark. 

Området mellem Thistedvej og Limdholm Å har tidligere været brugt som en såkaldt fyldplads. Det er en plads, hvor affald i gamle dage blev smidt, uden at det blev kontrolleret, hvad det var, og hvilke stoffer, som dermed kunne ende i jorden på området. Siden er området dækket med jord og beplantet.

Området hvor giften har fundet har to naboer. Det er kolonihaveforeningerne Aablink og Voerbjerglund Haveselskab.

BaneDanmark har på grund af den tidligere fyldplads været opmærksom på, at der kunne være giftig jord i området. 

-  Vi vidste, at der godt kunne være forurenet og tjæreholdig jord. Og det skal deponeres på én måde, men når der er cyanid i det, skal det håndteres på en anden måde. Det forurende jord bliver kørt væk og til behandling, oplyser BaneDanmark. 

Det er meget, meget giftigt

Giften cyanid er berømt og berygtet, og den er blandt andet blevet brugt som henrettelsesgift i USA, men også i KZ-lejrene i Østrig og Tyskland under 2. verdenskrig.

- Det er meget, meget giftigt, og det skal kun 0,1-0,2 gram til at slå et voksent menneske ihjel, fortæller Thorbjørn Terndrup Nielsen, der er lektor i kemi ved Aalborg Universitet. 

Men man skal som nabo til byggepladsen ikke frygte, at man er udsat for det giftige stof. 

- Når det er fundet i jorden på denne måde, er det formegentlig i saltform, og så skal det indtages. Hvis det kommer i kontakt med syre, bliver det til blåsyre, som man kalder det, og det vil man så kunne indånde, fortæller Thorbjørn Terndrup Nielsen. 

Området hvor giften har fundet har kun to naboer. Det er kolonihaveforeningerne Aablink og Voerbjerglund Haveselskab. Begge foreninger er onsdag indkaldt til informationsmøde. 

- Det er en orientering om, hvordan vi håndterer det. Det er ikke farlige for naboerne, for det er kun på arbejdsområdet, men vi tager de forholdsrelger der skal til, og vi gør, hvad vi kan, for at naboerne skal føle sig trygge, oplyser BaneDanmark. 

Hvis man er interesseret i mødet, så foregår det onsdag eftermiddag klokken 17.00 ved broen over Lindholm Å. Repræsentanter fra Aalborg Kommune vil også deltage ved orienteringsmødet. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland