Folketingspolitiker om ulovligheder på bofællesskaber: Det er fuldstændig vanvittigt

TV2 Nords afsløringer af grove forhold for både ansatte og beboere i en række bofællesskaber i Vesthimmerlands Kommune ryster politikerne på Christiansborg.

Flere medlemmer af Folketingets socialudvalg har fået forelagt sagen. Morten Marinus fra Dansk Folkeparti er en af dem.

- Jeg synes, at det er forrykt, at vi laver en lovgivning herinde i folketinget, og så overholder man den ikke ude i kommunerne, siger han.

Indespærring, vold mod ansatte, snyd med offentlige systemer og fejlvisitererede borgere. Det er nogle af de alvorlige fejl, som TV2 Nord har afsløret, har fundet sted på en række kommunale bofællesskaber i Vesthimmerlands Kommune. 

quote Det virker som om, at det kun er et spørgsmål om at få ledige pladser fyldt op, og så er det lige meget, hvilke beboere man får ind. Om det er nogle, man er godkendt til at have eller har kompetencer til klare. Bare man får pladserne fyldt op, og sådan skal det jo ikke være.

Morten Marinus, medlem af Folketinget, Dansk Folkeparti

Orla Hav: Det er sørgeligt

Også socialdemokraten Orla Hav er overrasket over forholdene. 

- Jeg synes, det er sørgeligt. Det er en lang række ofre, vi har set, fordi man har skippet fagligheden. Der er ingen tvivl om, at vi skal have revurderet, om det her system overhovedet kan hænge sammen, siger han. 

Troels Ravn er formand for Folketingets socialudvalg. Han kalder sagen alvorlig og beskæmmende:

- Det lugter af, at man forsøger at klare opgaven for færrest mulige penge, men der er altså et menneske, som kommer i klemme, siger Troels Ravn (Socialdemokratiet).

Både Arbejdstilsynet og Socialtilsynet opdagede i 2018 en række grove forhold efter uanmeldte besøg. De to tilsyn påpeger blandt andet, at det var farligt for de ansatte at gå på arbejde, da der var risiko for vold, og at bofællesskaberne havde beboere, som de hverken var godkendt til eller havde kompetencerne til at kunne håndtere. 

- Det virker som om, at det kun er et spørgsmål om at få ledige pladser fyldt op, og så er det lige meget, hvilke beboere man får ind. Om det er nogle, man er godkendt til at have eller har kompetencer til klare. Bare man får pladserne fyldt op, og sådan skal det jo ikke være, siger Morten Marinus (Dansk Folkeparti).

Vesthimmerlands Kommune er i gang med at lave en intern undersøgelse af, hvordan det kunne gå så galt i kommunen. Den undersøgelse behandles i Sundhedsudvalget på tirsdag som et lukket punkt.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland