Se billederne: Pukkelhval dissekeret i Hirtshals

Onsdag skulle en pukkelhval dissekeres på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, og det vakte stor begejstring hos såvel publikum som hos forskere.

Det var en usædvanlig fangst, da en fisker i mandags fik en død pukkelhval i sit bundgarn ved Skagen. Efter at være blevet trukket i land blev den fragtet til Nordsøen Oceanarium, hvor den onsdag skulle dissekeres for offentligheden.

Biologer og konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum i København troppede op for at undersøge dyret, men også mange lokale var interesserede i hvalen.

- Jeg vil gerne se hvalen, når den bliver skåret over, siger Cornelius Otto Andersen på 9 år fra Frederikshavn og fortsætter.

- Jeg fik lov at holde fri, for det ikke særligt tit, der er en hval, og så har jeg aldrig set det før.

Det store fremmøde kom bag på Sylvia Berglund, der er marketingchef ved Nordsøen Oceanarium.

- Jeg er helt overrasket over, at der er så stor interesse for det. Det er jo en hverdag i uge 41, det er ikke engang efterårsferie. Nogle af skolerne har simpelthen ryddet skemaet, for at komme herned i stedet for den planlagte undervisning, siger hun.

Klokken 11 gik forskerne i gang med at veje og måle hvalen. Den viste sig at være 8,4 meter lang og vejede 5480 kilo.

Unik mulighed

Begejstringen for den forestående dissektion, var ikke til at tage fejl af hos forskerne.

- Jeg og alle dem, der er med her i dag, er helt besatte af at finde ud af, hvordan sådan et dyr her egentlig fungerer. Både hvordan den ser ud udvendigt og ikke mindst indvendigt, siger Abdi Hedayat, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum.

Det er bestemt ikke hverdagskost, at der er mulighed for at dissekere en pukkelhval i Danmark. Sidste gang var i 2015, men der var hvalen i så dårlig stand, at man ikke kunne tage prøver af den. Gangen før var i 1905, hvor en pukkelhval blev fundet drivende ved Bornholm.

- Det er, hvad der er af pukkelhvaler i museets samlinger i København. Derfor er det helt unikt at have et komplet skelet, men også at have et dyr, der er så friskt, at der kan blive taget en masse prøver, så den her bliver undersøgt i hoved og i hale, siger Abdi Hedayat.

Der var mange spørgsmål, der skulle besvares. Forskerne var særligt interesserede i at finde frem til hvalens dødsårsag. Det kunne de desværre ikke slå fast efter dagens dissektion, og det er heller ikke sikkert, at den nogensinde bliver fundet. Men det er muligt, at pukkelhvalen er død af naturlige årsager, fortæller Abdi Hedayat.

Skelettet og andre dele af hvalen bliver nu fragtet til Statens Naturhistoriske Museum i København.

Tirsdag skulle en pukkelhval dissekeres på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, og det vakte stor begejstring hos såvel publikum som hos forskere.

Seneste nyt

fra Nordjylland