Skralder i chok over nordjysk madspild: - Det er pinligt, så meget supermarkederne smider ud

Fabian vendekilde har levet af at skralde i København i to år. Nu gør han det i Nordjylland, og her er han i chok over, hvor meget der bliver smidt ud.

De seneste år har der været fokus på at bekæmpe madspild, og det er blevet mere almindeligt at tage på rov om aftenen og tømme supermarkedernes containere for mad.

Skraldekollegerne Fabian Vendekilde fra København og Mikkel Brix fra Frederikshavn hoppede onsdag aften i det varme tøj, tog pandelygterne på og tog på skraldejagt i tre nordjyske supermarkeders skraldespande.

quote Jeg kan ikke forstå, at vi kan være så ligeglade. Det er grotesk og det er pinligt

Professionel skralder, Fabian Vendekilde

Her mødte de containere, der bugnede af frisk mad.

- Det overrasker mig ikke. Sådan er det hver gang. Vi kan stå og spise maden direkte fra skraldespanden, fordi det er så frisk. Det fejler ingenting, siger Mikkel Brix og tager en bid af en mandarin.  

Mikkel Brix bor i Frederikshavn og er vant til at skralde i Nordjylland. Hans ven Fabian Vendekilde er selvudnævnt professionel skralder, og har levet af at skralde i to år i København, hvor han bor. Han rystet over mængderne af, hvad han kalder brugbart skrald i Nordjylland.

- Jeg kan ikke forstå, at vi kan være så ligeglade. Det er grotesk, og det er pinligt, siger den københavnske skralder Fabian Vendekilde.

Se, hvordan det går på de to skraldekollegers skraldetogt her.

Massevis af brugbart affald

Fabian Vendekilde og Mikkel Brix gennemgår affaldet hos dagligvarebutikker i Skagen, Sæby og Frederikshavn.

Her finder de alt fra babymos til kasser med dåseøl til keramiknisser.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

- Hvordan fanden kan en nissemand blive for gammel? Det kan jeg simpelthen ikke forstå. Det er jo ligegyldighed, siger den rystede skraldere Fabian Vendekilde.

Skralderne finder også en hel container, som er fyldt op med rundstykker.

- Det her er produceret kun for at blive smidt ud, siger Mikkel Brix, der er ligeså rystet over supermarkedernes overforbrug som Fabian Vendekilde, men i modsætning til ham er han altså ikke overrasket.

I løbet af eftermiddagen og aftenen fylder de to skraldevenner en hel trailer med mad, efter de har besøgt de tre supermarkeder.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Seneste nyt

fra Nordjylland