Unikke oldtidsfund i Vrå: - Det er svært at få armene ned

Et helt særligt fund vækker arkæologisk begejstring i Vrå, hvor man også for 3000 år siden fandt det attraktivt at bo.

Tre bronzeøkser har givet arkæologisk eufori i Vrå.

I forbindelse med en udgravning i den sydlige del af byen, dukkede det nye og fornemme fund op.

- Det kan være svært at få armene ned, for her i landsdelen skal man mange årtier tilbage for at finde et så godt fund fra dansk bronzealder, siger Morten Larsen, der er leder af arkæologien på Vendsyssel Historiske Museum, til museets Facobook-side.

quote Da vi begyndte vores udgravning i Vrå, vidste vi i forvejen, at der ville ligge et stort hus fra bronzealderen, men blot en halv time efter opstart dukkede bronzerne op. Det er ikke hver dag, man gør den slags fund.

Morten Larsen, leder af arkæologien på Vendsyssel Historiske Museum

Ifølge Morten Larsen var det et ganske unikt fund, der åbenbarede sig, da man begyndte udgravningen til byens nye byggearealer.

- Da vi begyndte vores udgravning i Vrå, vidste vi i forvejen, at der ville ligge et stort hus fra bronzealderen, men blot en halv time efter opstart dukkede bronzerne op. Det er ikke hver dag, man gør den slags fund, siger Morten Larsen.

I marts afsluttede museet så deres undersøgelser på stedet og har dermed frigivet arealerne til byggeri, mens ønskerne er sendt videre i det arkæologiske system.

- Vores gode samarbejdspartnere på Bevaringscentret sikrer, at pålstavene bliver bevaret for eftertiden. De er et vigtigt studieobjekt, og i den kommende tid skal vi se, hvad de kan fortælle om vore forfædres liv og færden i Vrå og omegn, siger Morten Larsen.

Økserne er blevet taget op undersøges nu i detaljer på Bevaringscenter Nord i Vodskov, hvor genstandene også konserveres.


Seneste nyt

fra Nordjylland