Planteavlskonsulent om våde marker: Det er værre end ekstremt

Landmændene risikerer langt lavere udbytte på deres marker på grund af det våde efterår.

- Vi har aldrig haft så vådt et efterår, der bliver jo bare lagt på rekorden. Sidst, vi snakkede om et vådt år, var i 2017, men det er værre nu, og dengang var det ekstremt.

Planteavlskonsulent Rasmus Dahlgaard Jensen fra Agri Nord er bekymret på de nordjyske landmænds vegne på grund af de store mængder regn, der er faldet hen over efteråret.

Våde huller på markerne

Han kan fortælle, at mange landmænd har fået ødelagt deres marker fuldstændig, og derfor har været nødt til at så en ekstra omgang vintersæd.

- Hvis man sår, og det så begynder at regne, og der står blank vand, så rådner kernen på spirerne simpelthen. Det ser man mange steder ved de lavere arealer, hvor der nu er sorte, våde huller på markerne, siger Rasmus Dahlgaard Jensen.

Han tør ikke sætte noget beløb på, hvad det kommer til at koste de nordjyske landmænd økonomisk, at der er faldet så store mængder regn. For det er et kompliceret regnestykke, der blandt andet afhænger af prisen på kornet, når det skal høstes, hvor prisen kan være meget varierende. Men det er i hvert fald sikkert, at udbyttet på markerne bliver mindre.

- Jeg vil skyde på, at de første 10-15 procent af udbyttet er pillet fra i gennemsnit på nuværende tidspunkt, og for nogen marker er der udsigt til 30-40 procent mindre udbytte, siger Rasmus Dahlgaard Jensen.

Arbejdet skal udsættes til foråret

Og det kommer til at koste ekstra for landmændene, som i denne tid ikke kan arbejde på markerne på samme måde, som de plejer. En del af arbejdet skal udsættes til foråret, og det giver også ekstra omkostninger.

Rasmus Dahlgaard Jensen forklarer, at det er meget forskelligt, hvor hårdt landmændene er ramt i Nordjylland, fordi der er store lokale forskelle på de regnmængder, der er faldet.

- Nogen har jo været så uheldige at få adskillige skyller på 60-90 millimeter, og det er noget, der kan mærkes.

Frustrerede landmænd

Hos Agri Nord får man henvendelser fra landmænd, der er frustrerede over de våde marker, men som Rasmus Dahlgaard Jensen påpeger, så er vejet ikke rigtig noget, man kan gøre noget ved.

Men der er dog tiltag, som landmændene kan gøre for at afhjælpe problemerne med oversvømmede marker.

- Det er vigtigt, at dræningen er på plads, og at landmændene holder jorden i god kondition og sørger for ikke at lave trykskader med maskinerne, siger Rasmus Dahlgaard Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland