Efterskole frygter lukning af lægevagt: Det går ud over vores elever

På Himmerlands Ungdomsskole benytter man sig ofte af lægevagten i Farsø, der pr. 1. december har lukket efter klokken 16.00 på hverdage.

Region Nordjylland og De Praksiserende Lægers Organisation (PLO) kan ikke blive enige om en aftale, der fortsat sikrer en vagtlæge på Farsø Sygehus på hverdage efter klokken 16. 

Det betyder, at vesthimmerlændingene fra 1. december senere på året skal køre til sygehuse i enten Aalborg eller Hobro, hvis de skal til vagtlægen efter klokken 16. Og det er man rigtig ked af på Himmerlands Ungdomsskole i Aars, hvor 167 elever dagligt dyrker idræt.

- Det betyder, at vores elever nogen gange kommer til skade. Og der er meget langt til Aalborg, når en lærer er nødt til at køre 45 minutter hver vej med en elev med et forstuvet håndled. Det betyder, at den lærer går fra nogle andre aktiviteter, og det er ærgerligt for vores elever, siger Stinne Krogh Poulsen, viceforstander på Himmerlands Ungdomsskole.

 
 
Foto: Bruno Stagsted

Skaber utryghed for skolen

Stinne Krogh Poulsen fortæller, at de eksempelvis i sidste uge havde en elev, der slog sit håndled til springgymnastik, og som skulle tilses af en læge. Læreren var nødt til at køre til Aalborg med eleven, og det betød, at springundervisningen måtte aflyses. 

quote Det virker dumt at køre til Aalborg, når vi har et sygehus, der er 10 minutter væk

Stinne Krogh Poulsen, viceforstander på Himmerlands Ungdomsskole

- Det er utrygt, hvis vi eksempelvis har en elev, vi er bekymret for. Det kan være, at vi har en elev, der får ondt i maven, og det kan være blindtarmsbetændelse eller noget mere alvorligt. Så skal vi køre langt med en elev, der har smerter, siger Stinne Krogh Poulsen.

- Og det virker dumt, for vi har et sygehus, der er 10 minutter væk med læger, der kan vurdere sådan noget. Vi synes ikke, det er i orden, at vi skal køre så langt med elever, der er syge og dårlige.

Stinne Krogh Poulsen, viceforstander på Himmerlands Ungdomsskole.
Stinne Krogh Poulsen, viceforstander på Himmerlands Ungdomsskole.
Foto: Bruno Stagsted

Serviceforringelser gør kommunen mindre attraktiv

Bekymringen over at miste et vagtlægehus deler Stinne Krogh Poulsen med Vesthimmerlands borgmester, Per Bach Laursen (V). Han er utilfreds med at miste endnu en institutionen i landsdelen, der i forvejen er hårdt plaget af forringelser og lange responstider hos både politi og ambulance.

- Jeg har det ekstremt dårligt med det. På den korte bane får vi borgere, der er utilfredse, og på den lange bane mister vi indbyggere. Det her er en forringelse, vi ikke kan leve med, hvis vi skal holde på vores indbyggere, siger Per Bach Laursen.

Ikke læger nok

Det er PLO, der har valgt at trække stikket på lægevagten, fordi man ikke har læger nok til fortsat at dække vagten i Farsø på de skæve tidspunkter. I stedet har organisationen valgt at forstærke sin afdeling i Hobro i stedet, som kompensation.

Det er heller ikke lykkes Region Nordjylland, der har ansvaret for lægedækningen i Nordjylland at komme på en alternativ løsning, der kunne holde lægevagten åben, også om aftenen. 

- Vi har set os nødsaget til at lave en mindre tilpasning for at udnytte den lægelige arbejdskraft bedre i vagten. I praksis vil borgerne i Vesthimmerland ikke mærke så meget til det, siger Annemette Alstrup, der er formand for PLO-Nordjylland og praktiserende læge i Støvring.

- Dem, der har brug for at blive tilset, er selvfølgelig nødt til at køre lidt længere, men telefonkonsulationen er fortsat uændret. Vi har erfaret, at konsultationen i Farsø ikke har været særlig meget benyttet. Der er typisk 11 konsultationer på aftenerne i hverdagen.

 
 
Foto: Bruno Stagsted

Centralisering forringer servicen i yderområder

Annemette Alstrup kan sagtens forstå bekymringen hos både Himmerlands Ungdomsskole og borgmesteren i kommunen, men forklarer, at der i forvejen er sket flere forringelser på Farsø Sygehus i løbet af de seneste år.

Den akutte skadestue samt røntgenafdelingen er blevet fjernet, og de er begge vigtige funktioner, hvis man skal drive en ordentlig lægevagt.

- Det er en naturlig proces i forhold til, at der er sket en centraliseringen. Udviklingen har medført, at man har centraliseret akutmodtagelserne, og det er naturligt, at man også centraliserer lægevagten, siger Annemette Alstrup.

 
 
Foto: Bruno Stagsted

- Når man centraliserer akutberedskabet, sikrer man en ensartet og højt serviceniveau for borgerne i regionen. Det kan godt betyde, at borgerne skal transporteres lidt længere, men så er der et ensartet tilbud, når man kommer frem. Det er ikke hensigtsmæssigt, at man kommer hen på et mindre sygehus og bliver tilset, men må køre den anden retning bagefter for at få den rette behandling.

Annemette Alstrup forklarer, at der er lige knap 300 praktiserende læger i Nordjylland, og at den samlede tid i lægevagten på Farsø Sygehus efter klokken 16 svarer til omkring 47 årsværk. Hun kalder det derfor en lille ændring i forhold til, hvor meget tid man sparer lægerne. 

Region Nordjylland har tilbudt PLO at supplere med lægevikarer, men det har PLO afvist. Annemette Alstrup fortæller, at det er vanskeligt at bruge læger, der ikke har et lokalt kendskab i akutvagtarbejdet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland