Borgmester: Udligningsreform sender kommuner i dødsspiral

Det er dyrt at være fattig kommune. Og det kan blive endnu dyrere, hvis regeringen holder fast i sit udspil til en ny udligningsreform.

- Nu laver vi så store forskelle, at vi får nogle kommuner til at gå i en dødsspiral, så har vi jo ikke en kinamands chance for at overleve, siger Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet) om regeringens udspil.
  
Regeringen vil tilskønne kommunerne til at sænke skatten. Derfor foreslår de i 3-årig overgangsperiode, at straffe de kommuner, som sætter skatten op, mens kommuner som omvendt bruger de penge de vinder på udligningsreformen på at sænke skatten skal belønnes. 

- Det handler ikke om, at man skal føre så ultra liberal LA-politik, at man tilgodeser nogen og efterlader nogen på perronen. Husk nu at vi er en nation, siger Birgit S. Hansen.

At Frederikshavn sidder med sorteper i regeringen udligningsreform er et problem, som der er fokus på. Det erkender skatteministeren nu.

- Man kan ikke ånde lettere op før der er en aftale, men i regeringen anerkender vi, at der er en særlig udfordring i forhold til Frederikshavn, siger Skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre).

Samlet set står de nordjyske kommuner til at få tilført flere penge igennem udligningssystemet, end de har fået i de seneste år. De nordjyske borgmestre frygter imidlertid manglende gennemsigtighed i udligningsordningen i sidste ende kan føre til, at de nordjyske skatteborgeres penge forsvinder ud af regionen.

- Der kommer til at være vindere og tabere, men nu laver vi en udligningsreform, som er bedre ned den vi har i dag, siger Skatteministeren.

Hvornår en ny reform falder på plads er endnu uvist. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland