Det kolde gys: 270 vinterbadere hoppede i havet

Fredag morgen tog 270 glade vinterbadere for alvor hul på Skagen Vinterbaderfestival.

270 frygtløse vinterbadere fra Danmark, Norge og Sverige tog fredag morgen for alvor hul på sjette udgave af Skagen Vinterbaderfestival. Det skete klokken 8.30, da festivalens første fællesdukkert i Kattegat fandt sted.

Alle billetter til den populære festival blev solgt for længst, så der er weekenden over fuldt hus hos Grenen Camping, der huser de 270 vandhunde.

Lufttemperaturen var fredag morgen lige omkring frysepunktet, og vandet ikke meget varmere. Men sådan skal det jo også helst være, for vinterbaderne.

quote Når man kommer op, har man det bare så godt, og du ser aldrig en sur vinterbader.

Lene Klit, Vinterbader

- Det var dejligt. Det er altid dejligt. Jeg har været vinterbader i 15 år, så det var bare super. Og så var der bølger. Det er vi ikke så vant til i Frederikshavn, så det var bare rigtig godt, siger Lene Klit, der var en af de mange, der fredag morgen gav kroppen et kuldechok.

- Det bliver en livsstil. Det er næsten som at løbe en lang tur. Når man kommer op, har man det bare så godt, og du ser aldrig en sur vinterbader, fortsætter hun.

Udover de mange vinterbadere var både lokale og nationale journalister og fotografer troppet op i Frederikshavn. En af dem var Peter Qvortrup Geisling, der er læge og journalist hos DR, som kunne kaste lys over, hvad det er, der får 270 mennesker til at kaste sig i bølgen blå sidst i januar.

- Sundhed er den nye religion, og der er mange, der forbinder det her med sundhed. Der er også forskning, der viser, at der er noget sundt i det. Det er en sund belastning for kroppen. Det er ikke som at løbe et halvmarathon, men det er en sund belastning for kroppen. Det er ikke nogen kæmpe sundhedsgevinst for kroppen, men en lille gevinst er det, fortæller han og fortsætter:

quote Der sker et festfyrværkeri af forskellige stoffer i hjernen. Og det er også det man kan mærke på dem, når de kommer op af vandet og er helt oppe at køre.

Peter Qvortrup Geisling, ææge og journalist

- Det der er helt sikkert er, at der sker et festfyrværkeri af forskellige stoffer i hjernen. Og det er også det man kan mærke på dem, når de kommer op af vandet og er helt oppe at køre. Det er forbundet med utrolig stor velvære, og så er der selvfølgelig det sociale, fortsætter Peter Qvortrup Geisling.

Weekenden over bader de 270 festivalgæster videre, men der er også arrangeret både guidede ture og fælles festligheder de næste dage.


Seneste nyt

fra Nordjylland