Det skal være nemmere at låne penge til drømmeboligen

Nyt forslag fra SF lægger op til at etablere et statsligt realkreditinstitut, som man kan gå til, hvis ens bank ikke vil finansiere et boligkøb – eksempelvis i en landsby eller på landet.

Hvis det står til formanden for Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, skal der fremover være en ekstra mulighed, hvis man ikke kan få banken med på at finansiere boligdrømmene.

SF vil stille forslag om at etablere et statsligt realkreditinstitut, som man kan gå til, hvis banken for eksempel ikke vil låne en penge til et boligkøb i et yderområde.

- Der skal være en mulighed for at gå til staten og sige: Jeg vil gerne låne de her penge. Jeg har styr på min økonomi og jeg kan godt betale pengene tilbage, forklarer Pia Olsen Dyhr.

Som en del af promoveringen af forslaget var Pia Olsen Dyhr i dag på besøg hos mæglerfirmaet Asger Larsen i Løgstør. Indehaver Asger Larsen laver de fleste af sine bolighandler i Vesthimmerland – et område, hvor det ikke altid er lige nemt at låne penge i banken til et boligkøb, hvis boligen ligger udenfor de større byer.

Pia Olsen Dyhr vil oprette statsligt realkreditinstitut, der kan låne penge ud til huskøb i yderområderne.
Pia Olsen Dyhr vil oprette statsligt realkreditinstitut, der kan låne penge ud til huskøb i yderområderne.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix

Han hilser umiddelbart forslaget velkommen.

- Jeg synes, det er fint, at der kommer noget fokus på det. Jeg har bare hørt det før fra andre politikere. Og det er længe siden. Det er nok fem år siden, siger han.

Gammelt forslag oppe igen

Diskussionen om oprettelsen af et statsligt realkreditinstitut – og bedre lånemuligheder til boligkøb i yderområderne generelt – har været på den politiske dagsorden i flere år.

For eksempel forsøgte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i 2015 at presse realkreditinstitutterne til at udvise større villighed til at udlåne penge til boligkøb i yderområder. Pia Olsen Dyhr påpeger desuden, at SF første gang bragte forslaget i spil på Christiansborg for fem år siden.

Men kigger man statistikkerne igennem, er spørgsmålet, om forslaget overhovedet er nødvendigt.

Nordjyske huse bliver solgt

Ifølge tal fra boligsiden.dk er der nemlig fremgang i boligsalget i Nordjylland. Siden 2011 har der været en støt stigning i antallet af bolighandler i de fleste nordjyske kommuner – og det vel at mærke både i byerne og på landet.

Asger Larsen kan da også konstatere, at til trods for hans mæglerfirmas geografiske placering, går det faktisk udmærket med forretningen.

- Vi har jo ikke nogle huse, som vi ikke får solgt. Vi får dem næsten altid solgt, konstaterer han.

Hos regeringspartiet Venstre har det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen, svært ved at se fornuften i SFs forslag.

- Det er et forslag, som venstrefløjen har været fremme med flere gange. Jeg synes ikke, at det er så realistisk et forslag. Når man laver sådan et realkreditinstitut, skal nogle betale. Jeg håber, at Pia Olsen Dyhr vil fortælle, hvor pengene skal komme fra, siger Preben Bang Henriksen.

Men til trods for en årelang diskussion om emnet og at der altså er fremgang at spore i forhold til bolighandler i yderområderne – som for eksempel Vesthimmerland, står Pia Olsen Dyhr fast på forslaget.

- For selvom det går bedre med den danske økonomi, hvilket jo er godt, så er der stadig steder, hvor man ikke kan sælge husene – til trods for, at der er nogle, som gerne vil købe dem, siger hun.

Det skal være nemmere at låne penge til at købe et hus på landet eller i en af de mindre byer. Sådan lyder det fra SF, som foreslår at etablere et statsligt realkreditinstitut, som man kan gå til, hvis banken ikke vil låne en penge til et huskøb.

Seneste nyt

fra Nordjylland