Skagen-fisker: Det var da en oplevelse, men jeg ville hellere have haft den i levende tilstand

Det var lidt af en sensation, da Skagen-fisker Troels Tvilling mandag fik en pukkelhval i sit net.

Det skulle egentlig bare have været en helt almindelig tur på havet - ud for at tjekke nettet for makrel. Men pludselig skete der noget helt usædvanligt.

- Pludselig kom vi til et punkt, hvor vi ikke kunne få vores net op, fortæller bundgarnsfisker Troels Tvilling fra Skagen.

Der var noget tungt dernede i nettet, og det skulle vise sig at være lidt af en sensation, der var gået i nettet.

En syv meter lang pukkelhval havde forvildet sig ind i fiskenettet, og med hjælp fra dykkere fra Nordsøen Ocenarium lykkedes det at få pukkelhvalen ind i Skagen Havn.

- Det er den største fangst, vi har haft i vores net i hvert fald, siger Troels Tvilling.

Og fangsten er så stor og usædvanlig, at dykker Lasse Rosendal ikke tøver med at kalde det lidt af sensation. For der er kun registreret fem pukkelhvaler i Danmark. Sidste gang var i 1905.

- Det er en pukkelhval, og det er yderst sjældent, at man ser dem i danske farvande. Vi har dokumenteret to strandinger og derudover kun tre observationer, så det er virkelig et særtilfælde at se den her pukkelhval, fortæller Lasse Rosendal, der er dykker og formidler ved Nordsøen Oceanarium. 

Nu skal forskere i gang med at undersøge, hvordan hvalen er kommet ind i dansk farvand. 

- Vi skal forsøge at kortlægge grunden til, at den er havnet her i Skagen, og hvorfor hvalen er endt i bundgarnet, den kan have været syg. Det er tit noget, man ser med hvaler, når de kommer så tæt på kysten. Der har været et eller andet galt, uddyber han. 

Den sensationelle fangst vakte naturligvis stor opmærksom på havnen i Skagen, selv tager fisker Troels Tvilling det med ro.

- Det var da en oplevelse, men jeg ville hellere have haft den i levende tilstand, siger han.

Det tyder på, at pukkelhvalen er en lille hun og en ung en af slagsen.  


Seneste nyt

fra Nordjylland