Detektorfolk finder mystiske guldmønter

Et detektorfund er dukket op af mulden ved Sønderholm. De seks guldmønter, der er fundet, er et mysterium for arkæologerne.

Efterlysning! Vidner søges til usædvanlige begivenheder, der fandt sted ved Sønderholm i 1760’erne. Hvis bare fortiden kunne tale, så ville arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum meget gerne vide, hvordan seks guldmønter i meget fin stand er havnet på en mark ved Sønderholm i Himmerland.

Endnu en gang er der tale om et spændende detektorfund, som er indleveret til Nordjyllands Historiske Museum. Det drejer sig om seks guldmønter, såkaldte kurant dukater fra Fredrik den 5.’s tid.

Mønterne er ens, men præget i de forskellige år 1758, 1759 og 1760. Mønterne er cirka to centimeter i diameter og vejer hver cirka 3,1 gram. Da de er fine og velbevarede uden særligt slid, er de formodentlig havnet i jorden allerede i 1760’erne.

Fundet blev gjort af far og datter, Lars og Tina Strange, der sammen har afsøgt marken ved Sønderholm. Her har de tidligere fundet både smykker fra jernalder og vikingetid samt mønter fra middelalderen. Og nu har marken altså også leveret det sjældne guldfund fra 1700-tallet.

Fundet har naturligvis vakt undren. Hvordan er mønter havnet ved et marked ved landsbyen Sønderholm? Blev de tabt af ejeren under transport, eller har de måske været gravet ned og gemt?

Under alle omstændigheder må der være foregået et eller andet usædvanligt, siden ejeren aldrig genså sine guldmønter. Trods alt har der været tale om en betydelig sum, der formentlig har udgjort 1½-2½ måneders løn for en almindelig håndværker.

Nordjyllands Historiske Museum har foretaget en undersøgelse af fundstedet for at se, om der eventuelt var spor efter en gård eller noget andet, men der blev desværre ikke fundet noget, der kan komme forklaringen nærmere. Håbet er derfor nu, at svaret måske kan findes i gamle arkiver – hvis der da ikke er nogen, der tilfældigvis ved, hvad der skete omkring 1760 i Sønderholm.

Guldmønterne vil blive udstillet på Lindholm Høje Museum først i det nye år.


Seneste nyt

fra Nordjylland