Din bopæl afgør ventetid på genoptræning

Hvis du får brug for genoptræning, så er det med at bo det rigtige sted. I Region Nordjylland svinger ventetiden mellem en uge og helt op til tre uger.

Hvis du kommer alvorligt til skade, så er ventetiden på genoptræning afgørende for, hvordan du klarer dig. Alligevel er der stor forskel på, hvor længe du må vente alt efter hvilken kommune, du bor i.

Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for Danske Fysioterapeuter, Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer.

- Det her er rigtig dårligt nyt både for borgerne og for kommunekasserne. Jo længere man venter med genoptræningen, jo sværere og dyrere bliver det, siger Gitte Nørgaard, som er formand for Danske Fysioterapeuter i Region Nordjylland.

Forskningen viser, at bare en uge uden bevægelse betyder, at man mister op mod 20 procent af sin muskelkraft. Selvom der er sundhedsfaglig enighed om, at en ventetid på højest en uge er det bedste for patienterne, så lever kun 5 ud af de 11 kommuner i Region Nordjylland op til det.

- Det er skuffende, at der er så mange kommuner, der ikke har fået styr på ventetiden. Når halvdelen kan finde ud af det her, så burde det altså ikke være en umulig opgave for resten, siger Gitte Nørgaard.

Hun understreger, at det er kortsigtet, når kommunerne ikke sikrer genoptræning indenfor en uge.

- Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Måske sparer de penge nu, men regningen kommer hurtigt både i form af flere hjemmehjælpstimer og dårligere livskvalitet for borgerne, siger Gitte Nørgaard.

Derfor mener Danske Fysioterapeuter, at tiden er inde til, at man fastsætter nationale retningslinjer for, at borgere har krav på genoptræning indenfor en uge.


Seneste nyt

fra Nordjylland