Din kassekredit er til forhandling

Bankerne har åbnet ballet for åben forhandling om rente og størrelse på kassekreditter i landbruget. Og bankkunderne i landbruget skal gå til stålet, men det er vigtigt at der er en veldrevet bedrift bagved.

Landmænd skal have is i maven
Når landmanden går i banken kommer han tilsyneladende ikke langt ved at være blød. For selvom finanskrisen raser, og mange landmænd skriger efter likviditet, er det vigtigt at de har is i maven. Det er et af de centrale emner, som økonomikonsulent Mike Timmermann vil præsentere på årsmødet for økonomi i Agri Nord.

- Man skal ikke være bange for at være hård ved bankerne, og forsøge at forhandle dem ned, siger Mike Timmermann.

Veldrevet ejendom en fordel
Men landmænd kan trods alt ikke slentre ind i banken, og forvente at de kan forhandle sig til en udvidet kassekredit, eller få renten nogle procent ned.

- Det er helt sikkert, at for at have et godt udgangspunkt ved forhandlingsbordet i banken, så skal man have en veldrevet ejendom. Men det er i øvrigt lige meget om den er stor eller lille, udtaler Mike Timmermann, som fastholder at landmanden skal holde fokus på sin primære drift:

- Det har virkelig noget at sige, om man bruger mere tid foran computeren og roder med aktier og terminsforretninger, end man bruger på sit landbrug. Men med forskelle på fem-seks procent fra de dyreste til de billigste renter, så er det værd at gå op i, siger Mike Timmermann.

Få styr på lånene
Det er ikke kun en god ide at have fokus på kassekreditterne. Lånene er ligeledes værd at kaste et blik på, så også det vil Mike Timmermann komme ind på i sin præsentation.

- Der findes mange dyre lån, og som tingene ser ud lige for tiden, er det måske en god idé at konvertere til et kortere og mere fleksibelt lån, fortæller Mike Timmermann.

Tre procent billigere
I skrivende stund er et tre mdr. EURIBOR cirka tre procent billigere end et F1-lån, i forhold til rentetilpasningen i december 2008.

Agri Nords årsmøde for økonomi afholdes onsdag d. 25. februar 2008 i Messecentret i Aars.


Seneste nyt

fra Nordjylland