Dine julegaver falder drastisk i pris lige efter jul

De fine julegaver, der blev købt ind op til jul, kan fås langt billigere - måske endda til halv pris - når julen er slut.

Nogle ærgrer sig, mens andre glæder sig over at have købt den helt rigtige gave, selv om det var til fuld pris. For det er lige præcis prisen, der kan spænde ben for juleglæden, når eventuelle gaver skal byttes efter højtiden.

Udsalget i januar - og nogle steder endda også i slutningen af december - betyder nemlig, at gaverne pludselig kan stå til det halve.

quote Det er uretfærdigt og forkert at stå og sælge noget i december og så begynde at sætte samme vare ned i januar.

Morten Rex, Jægeren & Lystfiskeren

Hos Jægeren og Lystfiskeren i Aalborg behøver kunderne ikke at være bekymret for, at den fine og måske dyre gave kan fås til halv pris den 2. januar.

- Det er uretfærdigt og forkert at stå og sælge noget i december og så begynde at sætte samme vare ned i januar. Det ville jeg selv føle mig lidt snydt over - og også føle mig lidt til grin for mine penge, siger Morten Rex, indehaver af Jægeren & Lystfiskeren. 

For ham er det vigtigt at have en lidt nedsat pris helt fra start. 

Artiklen fortsætter efter videoen.

Forskellige holdninger til bytteri og prisnedsættelser efter jul

- Det gælder om helt fra start at finde frem til det, som for mig i virkeligheden er den rigtige pris. For selvfølgelig er jeg nødt til at have en god pris, hvis jeg skal konkurrere med nettet og andre butikker af min slags. Det kan så godt være, at det er dyrere at have det, jeg kalder den rigtige pris hele vejen igennem, end det er at have en høj pris fra starten og så sætte den ned. Det er en balancegang, men for os er det vigtigt, at vi kan se vores kunder i øjnene både før og efter jul, siger Morten Rex.

Udsalg giver kun ekstra gevinst

Hos Salling ser man ingen problemer i at sætte varerne ned lige efter jul. 

- Der er selvfølgelig altid nogle, der siger, at det var ærgerligt, at julegaven er sat ned mellem jul og nytår. Men man kan omvendt sige, at det er jo heller ikke er sikkert, at der ville være flere af den bestemte vare tilbage, hvis man havde ventet med at købe. Hvis man skal sikre sig en vare, så er man nødt til at være ude i god tid, siger Anja Kibsgaard, stormagasinchef i Salling Aalborg. 

For hende er situationen med nedsatte priser efter jul ligefrem en ren fordel for kunden.

- Jeg tror, rigtig mange kombinerer det med, at de måske skal ind og bytte en gave, og så benytter de sig af et godt udsalg, så de også lige får nogle gode tilbud med hjem. Tidligere havde man kun to udsalg om året, så jeg tror, at mange forbrugere har en helt anden holdning til de prisnedsættelser mellem jul og nytår, siger Anja Kibsgaard.

Bytteregler varierer

Selve byttereglerne varierer fra butik til butik, fordi der ikke findes en lov i Danmark om, at butikker skal tage købte varer tilbage. Det er dog blevet udbredt med fordelagtige returneringsretter. Derfor er det en god idé at have helt styr på byttereglerne, der hvor du køber dine gaver - både i fysiske butikker og online.

Både i Salling og hos Jægeren og Lystfiskeren kan kunderne bytte til andre varer eller få pengene tilbage. 

- Vi har ingen problemer med at bytte i januar og februar. Vi har endda byttet hen mod sommerferien, siger Morten Rex.

- Hvis vi tabte penge på gode bytteregler, så gjorde vi det ikke. Kunderne køber ofte noget dyrere i stedet for, siger Anja Kibsgaard, stormagasinchefen i Salling. 

I dag var det store byttedag og det fik nordjyderne til at valfarte til butikkerne, for at bytte de julegaver som de ikke kan lide, eller som har den forkerte størrelse.

Seneste nyt

fra Nordjylland