Disruptionrådet på besøg i Hjørring

De studerende ved EUC Nord i Hjørring fik mandag fint besøg, da medlemmer af regeringens såkaldte disruptionråd var på besøg for at blive klogere på de studerendes tanker om fremtidens uddannelser og arbejdsmarked.

-Det er det arbejde, som ingen gider have. Hvis du virkelig skal tjene pengene og leve det fede liv, skal du have en gymnasial uddannelse og være læge eller advokat!

Mads Morratz lægger ikke fingrene imellem, når han beskriver den holdning, han ofte møder til den type uddannelse, som han netop nu er i gang med at tage. Den 16-årige frederikshavner går på grundforløbet på elektrikeruddannelsen ved EUC Nord i Hjørring og er godt træt af erhvervsuddannelsernes ry.

-Der er alt for lidt fokus på erhvervsuddannelser i forhold til gymnasiale uddannelser, mener han.

Men den holdning fik han mandag formiddag rig mulighed for at dele med de øverst ansvarlige på området, da han, sammen med flere medstuderende, fremlagde sin holdning for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), filminstruktøren Hella Joof og flere andre medlemmer af regeringens disruptionråd.

Rådet blev stiftet tilbage i maj og består mestendels af topchefer, bestyrelsesformænd og eksperter fra det danske erhvervsliv. Men også foreninger, universiteter og skuespilfaget er repræsenteret. Rådets arbejde går ud på at sikre, at uddannelserne på de danske uddannelsesinstitutioner bliver ved med at matche et stadig mere skiftende arbejdsmarked, hvor eksempelvis automatisering og robotteknologi vinder mere og mere frem. En udvikling, som ifølge en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, kan afføde så mange som 150.000 nye arbejdspladser i Danmark i fremtiden – hvis uddannelsesinstitutionerne vel at mærke følger med udviklingen. Samme rapport estimerer nemlig, at hvis de danske uddannelsesinstitutioner fortsætter i samme uddannelsesmønstre som hidtil, kan Danmark gå glip af så mange som 70.000 nye arbejdspladser.

Uddannelserne på EUC Nord i Hjørring er ingen undtagelse i det regnestykke. Derfor er det vigtigt at tale med studerende som netop Mads Morratz, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen:

-Vi har brug for, at flere unge tager en faglært uddannelse. Så vi skal jo lære hvordan vi kan inspirere flere unge til at gå den vej. 

Ved dagens besøg på EUC Nord går der dog ikke længe, før Mads Morratz fremlægger et meget håndgribeligt og konkret løsningsforslag for rådsmedlemmerne på netop den udfordring:
Skolerne skal have to forskellige studievejledere, synes han. En med fokus på de gymnasiale uddannelser og en med fokus på de erhvervsfaglige uddannelser. På den måde undgår man, at studievejlederne ikke kun råder skoleelever til at gå gymnasievejen, mener han.

Det er tydeligt, at det meget konkrete forslag fra den 16-årige studerende gør indtryk på beskæftigelsesministeren, der også straks lover at tage det med videre.

-Det, synes jeg, var et supergodt forslag. Det skal vi da prøve at undersøge – og det har jeg da tænkt mig at snakke med undervisningsministeren om, siger Troels Lund Poulsen, da besøget så småt lakker mod enden.

Efter besøget i Hjørring fortsatte medlemmerne af disruptionrådet til Hotel Comwell i Skørping, hvor de indtil i morgen holder stormøde. Disruptionrådet skal efter planen fortsætte sit arbejde med at fremtidssikre de danske uddannelser indtil udgangen af 2018. 


Seneste nyt

fra Nordjylland