Fusk: Dokumentfalsk hos bedemand

En bedemand fra Frederikshavn har ændret i sine regninger.

Når man er i sorg efter et dødsfald og har brug for en bedemand, så er det ikke altid, der er overskud til at kontrollere, om alt nu også bliver gjort ordentligt. En kunde hos en bedemand i Frederikshavn har nu afsløret, at der bliver manipuleret med regninger og rabataftaler holdes skjult.

Efter farens død i april studsede Kim Næser over blomsterregningen fra Hejslet Begravelsesforretning i Frederikshavn. Der var en svag skygge rundt om regningens beløb på 1500 kroner.

Bedemand i Frederikshavn afsløret i at manipulere med regninger og skjule rabataftaler for kunderne.

Kim Næser og familien har selv gjort arbejdet med at vælge og bestille blomsterne. Derfor kontakter han blomsterforretningen og får deres faktura. Her er beløbet 1350, fordi der er givet 10 procent i rabat. Altså 150 kroner under regningen fra bedemanden.

- Det er jo ligegyldigt med de 150 kroner. Det er slet ikke det. Det er bare princippet med, at man får det til at se ud som om, man har snydt os, forklarer Kim Næser til TV2 Nord.

Lægger sig fladt ned

Hejslet Bedegravelsesforretning indrømmer at have manipuleret med regningen fra blomsterhandleren. De 10 procent i rabat, der står på den originale faktura, er nemlig en rabat, der tilfalder bedemanden og ikke kunden. Derfor ændrede Hejslet fakturaen.

- Det er også en kæmpe fejl og utilgivelig fejl, som ikke skal ske, påpeger indehaver Frank Hejslet og fortsætter:

- Havde de pårørende betalt i butikken, var de kommet af med de samme 1500 kroner alligevel, så vi har egentlig ikke snydt nogen. Vi har bare lavet en faktura, som absolut ikke skal se sådan ud.

Hejslet Begravelsesforretning har butikker i både Frederikshavn og Sæby. Indehaveren fortæller, at det ikke er første gang, en faktura er blevet manipuleret.

- Vi har nogle stykker, som har fået en tilrettet faktura, siger Frank Hejslet til TV2 Nord.

Større åbenhed efterlyses

Den manipuleret regning afslører også, at ud over det aftalte honorar, så får Hejslet Begravelsesforretning ekstra indtægter, alt efter hvor kunden vælger at købe eksempelvis blomster eller begravelseskaffe.

- Vi har et enkelt sted, der siger, hvis I bestiller mindesammenkomst ved os, så kommer I ned og spiser engang imellem. Det er ikke en faktuel økonomisk rabat, men det er alligevel en rabat, at jeg kan gå ned og spise et stjerneskud og få et glas øl eller vin, og så få det godtskrevet til mig selv, siger Frank Hejslet.

TV2 Nord har forelagt sagen for Forbrugerrådet Tænk. Her efterlyser de større åbenhed hos den nordjyske bedemand.

- Jeg synes, det er ærgerligt at se den her adfærd hos en bedemand, som jo bør være en, man kan stole på, når man kommer der under tidspres og emotionelt pres og skal planlægge en begravelse. Det synes jeg godt, man kunne have gjort bedre, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Til det siger bedemanden fra Frederikshavn:

- Jeg synes, det er irrelevant at sidde og sige, at hvis I bestiller der, får jeg 10 procent, og hvis I bestiller der, får jeg ikke. For de pårørende, de lider ikke noget ved det. Jeg kan godt forstå, hvis der sidder nogen derude og siger, hvorfor skal de have provision for det, og den har jeg prøvet at forklare ved at sige, ja men vi gør et stykke arbejde for blomsterhandleren, og det vælger de at honorere os for. Det honorar, som jeg får af blomsterhandleren, har intet at gøre med, at de pårørende betaler merpris, for det gør de ikke. Prisen er den samme, påpeger Frank Hejslet.

Vil ikke føle sig snydt midt i en sorg

Kim Næser fortæller til TV2 Nord, at han intet har imod, at Hejslet Begravelsesforretning tjener penge. Han vil bare gerne have åbenhed, så han ikke føler sig snydt oven i sorgen efter farens død.

- Det er svært for mig at forstå, at man som bedemand gør det, for det er en situation, hvor man forventer, der er respekt og helt klare linier mellem den her handel, man laver i den her situation.

Hejslet Begravelsesforretning siger til TV2 Nord, at deres kunder altid har frit valg af eksempelvis blomsterhandler, og de aldrig presser kunderne til at bruge de forretninger, hvor de har de bedste aftaler.


Seneste nyt

fra Nordjylland