Dræbergoplen er her

 Dræbergoplen er her

Som dræbersnegle har invaderet haverne, så tyder alt på at de frygtede dræbergopler er ved at sprede sig eksplosivt i Limfjorden. For fiskebestanden kan følgerne blive katastrofale

Ombord på Miljøministeriets skib Limgrim er studerende fra Marinbiologisk Forskningscenter ved Syddansk Universitet er i de her dage i fuld gang med undersøge hvor udbredt dræbergoplerne er i Limfjorden.

- Der er flere end vi regnede vi med, siger en af studerende, Line Bøttiger, til TV2/NORD.

På bare en uges tid kan en dræbergopel blive til 10.000. Goplerne er ufarlige for mennesker, men de er kolosalt grådige og æder fiskenes føde - plankton - ligesom de svælger i fiskenes æg og larver.

- Det er nogle uhyggelige "fætre" - og så med den formeringsevne, siger en anden af de biologi-studerende Caroline-Marie Vand Madsen.

Feggesund, Sundsøre, Thisted, Struer og Løgstør. Foreløbig her er de frygtede og fremmedartede dræbergopler blevet observeret af biologer og fiskere.

- Ruserne er fulde af dræbergopler. De er en pestilens, siger jollefisker Willy Boller fra Løgstør.

Dræbergoplerne er formentlig kommet fra USA?s østkyst til Europa, fordi store tankskibe har tømt deres ballastvand ud i havet. Konsekvenserne kan blive fatale forudser flere havbiologer. I Sortehavet har dræbergoplen så godt som udryddet al fiskeri.

Observerer man dræbergoblerne i Limfjorden kan det indrapporteres på hjemmesiden www.ostendal@snm.ku.dk

Mere i TV2/NORD tirsdag kl. 19:30


Seneste nyt

fra Nordjylland