Se billederne: Kæmpe beredskabsøvelse i Fårup Sommerland

Foto: Sophie Schou Jensen

1 af 7

Nordjyllands Beredskab, Politiet og Fårup Sommerland blev onsdag aften udsat for en voldsom øvelse, da parken blev forvandlet til det værste mareridt.

Råb, skrig, blå blink og tilskadekomne mennesker fyldte i Fårup Sommerland efter lukketid onsdag aften. 

Her havde Nordjyllands Beredskab i samarbejde med Fårup Sommerland opsat en række hændelser, som beredskabet og politiet skulle håndtere bedst muligt. Personalet fra sommerlandet anede ikke, hvad der ville ske, og det samme var gældende for beredskabet og politiet.

- Vi skal træne samarbejdet med de komponenter, der er i redningsberedskabet. Vi er i Fårup, fordi det er et sted med mange mennesker, og det går jo vildt for sig engang imellem, så her er der en god mulighed for at tjekke tingene af, siger øvelsesplanlæggeren fra Nordjyllands Politi, John Heby.

Scenarierne under øvelsen blev baseret på en fiktiv tidligere medarbejders sabotage af parken for at skade parkens omdømme. 

Under hele øvelsen gik den tidligere medarbejder rundt i parken og lavede forskellige former for sabotage på forlystelserne.

- Scenarierne er typisk opstået ved at de forskellige komponenter byder ind med dét, de har behov for at øve, og så prøver vi at strikke en historie sammen, som tilgodeser øvelsen, siger John Heby.

Redningsberedskabet, Beredskabsstyrelsen, Nordjyllands Politi, Hjemmeværnet og regionen laver øvelser som denne fire gange om året. Det er ikke altid scenarierne i øvelserne, er lige realistiske, men selve indsatslederdelen, kommunikationen, efterforskningen og håndværket, er så realistisk som det overhovedet kan blive. 

03:35

Det nordjyske beredskab holder stor øvelse i Fårup Sommerland

Luk video

De fem scenarier

1. Det første scenarie var i Orkanen, hvor strømmen forsvinder, så toget stopper på toppen af forlystelsen med en person fanget i vognen. Operatøren kan ikke få vognen til at returnere til stationen, og personen skal derfor reddes med højderedningsudstyr. 
 
2. Kort tid efter strømafbrydelsen falder den ene ”arm” af på forlystelsen Hvirvelvinden. Armen lander ned over menneskemængden, der står og venter foran Pindsvinet.  

3. Senere kaster gerningsmanden en brandbar væske ind i biografen i Fårup Sommerland, som antænder. Flere personer får brandskader, imens andre bliver låst inde i bygningen.
 
4.I fjerde scenarie vælter gerningsmanden dunke med kemikalier som er løbet sammen. Sammenblandingen giver Chlordampe som spreder sig til badelandet. Flere personer har indåndet gasserne. Der savnes nogle personer inde i fareområdet, og en livredder savnes ved blandingsanlægget. 
 
5. Grundet panik blandt de evakuerede gæster, er der sket et færdselsuheld hvor tre biler er kørt sammen. I alt er der seks tilskadekomne. 

Flere nyheder fra TV2 Nord