Dreng ikke i skole i to år

En 13-årig dreng fra Svenstrup, der har sygdommen Autisme Spektrum, gik i to år uden at være i skole. Drengens mor føler, at Aalborg Kommune har svigtet hende og hendes søn.

Dorthe Busch fra Svenstrup er frustreret over, hvor lang tid hendes søn på nu 13 år skulle gå uden at komme i skole.

Drengen, Emil, har diagnosen Autisme Spektrum, og Dorthe Busch har længe vidst, at han ikke kunne klare at gå i en almindelig skole. Emil Busch begyndte for tre år siden at have det svært med at gå i skole - så svært at hans mor til sidst ikke kunne få ham af sted.
 
- Han trak sig fuldstændigt ind i sig selv, han lå tit med hovedet under dynen, når jeg skulle have ham i skolen og gik rundt med en bamse, og det er jo ikke normalt, siger Emils mor, Dorthe Busch.
 
I begyndelsen af 2009 kunne Emil ikke længere holde ud at komme i skole. I stedet valgte Dorthe Busch at passe sin søn derhjemme, indtil kommunen fandt en ny skole til ham. Men der skulle gå et helt år, før Emil igen kom i skole. Han blev i april 2010 sendt i en ny skole, men ikke i en specialklasse, som Dorthe Busch ønskede for sin søn. Efter to år kunne Emil igen ikke klare at gå i skole mere.
 
- De sidste dage, hvor han var i skolen, var han så træt, at han ikke kunne gå hjem. Og vi bor lige ved siden af skolen, siger Dorthe Busch.
 
Selv om Dorthe gentagende gange forsøgte at få Aalborg Kommune til at give Emil plads i en specialklasse, føler Dorthe Busch ikke, at Aalborg Kommune gjorde noget for at hjælpe hendes søn.
 
- Det er lidt ligesom om, at de ikke tog det alvorligt. Jeg har kæmpet med arme og ben for at få kommunen til at lytte, og det kan ikke passe, at der skal gå så lang tid, uden at der sker noget, når der er tale om et barn med alvorlige problemer, siger hun.
 
Mange børn kommer ikke i skole
 
Hos Landsforeningen for Autisme er man forarget over Emils sag, men ifølge foreningen er det desværre ikke en enestående sag. Ifølge landsforeningen klager forældre til børn med autisme, Aspergers ADHD, og andre udviklingsforstyrrelseri stribevis over lange ventetider og indviklede sagsforløb i kommuner landet over.
 
- Det er jo et brud på loven, hvis børn ikke får skoletilbud. Og for autister er det meget vigtigt med en tidlig indsats. Børn med autisme skal have en specialpædagogisk indsats. Det nytter ikke, at de mister halve eller hele år i skolen, for så har de meget svært ved at indhente det igen, siger formand i Landsforeningen for Autisme, Morten Carlsson. 

Ifølge Anne-Dorte Krog (SF), rådmand for Skole og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune har kommunen gjort alt, hvad den kunne for at få Emil i skole. Dog mener Alborg Kommune ikke, at Emil skulle have haft plads i en specialklasse:
 
- Når vi giver et skoletilbud, er det vigtigt, at vi matcher de problematikker, som barnet har, med det skoletilbud, vi giver, og det har vi gjort i denne sag. Barnet har haft et skoletilbud hele tiden, og skolen har stillet op med alt, hvad den overhovedet har kunnet, siger hun.
 
For nogle uger siden fik Emil endelig en plads på en institution for blandt andet autistiske børn i Ranum  - men tiden uden skolegang har ikke været uden omkostninger. 
 
- Emil har jo mistet to år i skolen. Han burde i dag have været i sjette klasse, men det kan han jo ikke nu, hvor han er kommet så meget bagefter, siger Dorthe Busch.

Dorthe Busch mistede desuden sit job i perioden, hvor hun måtte passe sin søn derhjemme. Det var ikke muligt for hende at få orlov.

Se indslag i TV2/Nord klokken 19.30 søndag.


Seneste nyt

fra Nordjylland