Dunkelfolket fylder 30

I 30 år har den nordjyske teatergruppe Dunkelfolket optrådt på gader og stræder, og det blev i dag markeret der, hvor det hele begyndte, i Aalborgs gader.

De er tavse. Sorte og gemt bag masker. Sådan har Dunkelfolket set ud i 30 år.

- Vi er en flok skøre, tossede mennesker her fra Nordjylland. Der er unge og der er gamle og der er nogle der har været med i 30 år mens andre er hel nye, siger Birgitte Kloster, Formand for Dunkelfolket.

I starten var det kun til Aalborg Karneval man kunne møde dunkelfolket, men det ændrede sig da truppen i 2001 fik Nordjyllands Kulturpris. Herefter begyndte de at lave teaterforestillinger og tage på turne i udlandet. Altid det samme koncept: tavshed, sort tøj og en træmaske.

- Når du tager en maske på, så bliver du masken og masken vil lege. Vi bliver ligesom børn igen. Vi finder det der indre legebarn inde i os selv, og så får vi folk til at hoppe med på legen, siger Birgitte Kloster, Formand for Dunkelfolket.

Meget har ændret sig på de 30 år dunkelfolket har huseret, bl.a. at alle blandt publikum nu har en mobiltelefon.

- Vi bliver jo filmet og fotograferet og folk vil tage selfies med os. Det var der ikke så meget af for 30 år siden, siger Birgitte Kloster, Formand for Dunkelfolket.

Der bliver hele tiden ved med at komme nye medlemmer, så gruppen frygter ikke fremtiden.

- Vi håber, at gruppen bliver ved med at eksistere. Derfor er det er dejligt at der kommer nye med, og der kommer nogle unge med. Så når vi andre vi bliver gamle og ikke kan holde til det mere, så kan de unge jo få lov til at lege, siger Birgitte Kloster, Formand for Dunkelfolket.

Dunkelfolket optræder igen den 2. november på Vendsyssel Teater med forestillingen ”Snehvide”.


Seneste nyt

fra Nordjylland