Dyr lider i kulden

[size=3]Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland melder om en stigning i antallet af dyreværnssager. Ejerne giver ikke dyrene det, de skal bruge for at klare sig i kulden. [/size]

Det er koldt derude i denne tid, og det mærker dyrene også. Ifølge dyreværnsloven skal dyr, der går ude om vinteren, have mulighed for at gå i læ og rigelige mængder mad og vand. Men det er langt fra alle dyreejere, der kan finde ud af det, mener Dyrenes Beskyttelse.

Blandt andet har Dyrenes Beskyttelse for nylig meldt ejeren af de skotske højlandskvæg, der står ved Aalborg Lufthavn, til politiet. Ifølge Dyrenes Beskyttelse har dyrene - trods den seneste tids kulde - den seneste måned stået på marken døgnet rundt uden mulighed for at komme i læ, uden et tørt sted at lægge sig og uden tilstrækkeligt med friskt vand.

- Når dyrene hverken har læ, et tørt leje, foder eller vand, så grænser det sig til at være vanrøgt, siger Kurt Isaksen, der er områdeformand for Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland.

Hos Nordjyllands Politi behandler anklagemyndigheden nu sagen om højlandskvægene, men ejeren selv er helt uforstående overfor anklagerne:

- Jeg har foretaget de tiltag, som jeg mener, er tilstrækkelige for, at dyrene kan have en ordentlig tilværelse, selvom vi er i det kolde Danmark. Men hvis man mener, at der er behov for yderligere forandringer, så kom til mig, så bygger jeg gerne en kostald, eller hvad der ellers er brug for, siger ejeren Mogens Clausen.

Flere sager i vinter

Sagen med højlandskvægene er ikke et enestående tilfælde. Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland har haft knap dobbelt så mange dyreværnssager siden oktober måned som i perioden april til juni i år.

I alt har Dyrenes Beskyttelse haft 101 sager i Nordjylland siden oktober. Langt de fleste sager handler om heste og køer, der går udenfor i vinterkulden. Men selv om det også var koldt sidste vinter, så har Dyrenes Beskyttelse haft knap 40 flere sager fra oktober til i dag i forhold til samme periode sidste år.

- Sagerne kom ret tidligt i år, fordi vinteren startede så tidligt, og det har været så koldt, som det har. Vi har sager med udegående kreaturer, katte, der ikke kan holde varmen, heste, der ikke kommer ind, og kaniner, der sidder og fryser ihjel i deres bure, siger Kurt Isaksen.

Han fortæller, at han sidste vinter havde tre konkrete sager med dyr, der døde på grund af kulden.

- Problemet er jo, at selv om dyr - som eksempelvis køer og heste - er skabt til at være udenfor, så er de jo bag en indhegning. Det betyder, at dyrene ikke har mulighed for at søge i læ, vand eller mad andre steder, siger Kurt Isaksen.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal udegående dyr have frisk vand mindst to gange om dagen, når de går udenfor i frostvejr, fordi vandet fryser til.

De fleste af de dyreværnssager, som Dyrenes Beskyttelse behandler, ordner organisationen selv med den enkelte dyreejer. Når det ikke kan lade sig gøre, videregives sagerne til politiet. Siden 1. oktober i år har Nordjyllands Politi haft 10 politisager, der omhandler dyrevelfærd.


Seneste nyt

fra Nordjylland