Dyrt at træde ind i de voksnes rækker: Hjælper med konfirmationstøj

02:29

Det er højtid for konfirmationer, og i disse uger bliver tusindvis af unge nordjyder fejret med store fester, imponerende biler og flot tøj. Men et stigende antal nordjyske familier har svært ved at finde penge til den store dag.

3.280 kroner. Så meget bliver der i gennemsnit spenderet, når de nordjyske konfirmander skal klædes på, viser en opgørelse fra Nordea. Dermed er nordjyderne dem i landet, som bruger flest penge på konfirmationstøjet – og det er ikke alle, der kan følge med dén tendens. Det oplever man ved Kirkens Korshær i Aalborg.

- Vi møder familier, som måske har 2.500-3000 kroner til hele familien at leve for, efter huslejen er betalt. Så bliver der sparet på konfirmationerne, siger Jonas Jakobsen, der er leder ved Kirkens Korshær i Aalborg.

Derfor allierede Kirkens Korshær sig sidste år med kjolebutikker og donerede helt nye kjoler væk til trængte familier. I år gør de det igen. Denne gang har forretningen Luxux i Birkelse doneret 90 kjoler til initiativet, og 40 familier har taget imod.

Også private tiltag popper op på Facebook. På siden ”Tøjhjælp til konfirmationen” kan private donere deres kjole til andre, som ikke har råd. Det har Signe Holmgaard fra Nibe gjort. En datter af en enlig mor til fire bliver i dag konfirmeret i Signes kjole fra sidste år.

- Jeg kunne godt have ladet den hænge i skabet, men jeg synes det er godt, hvis jeg kan hjælpe andre, der har brug for den. Det er dejligt at tænke på, at man kan gøre en forskel, siger Signe Holmgaard.

Mens man længe har kunnet søge om økonomisk hjælp til konfirmationen, er hjælp med kjoler et forholdsvis nyt fænomen. Kirkens Korshærs afdeling i Aalborg er – så vidt Jonas Jakobsen ved - den første afdeling til at uddele konfirmationstøj.

- Konfirmationskjolen er rigtig vigtig for den pige, der skal konfirmeres. Det betyder rigtig meget at kunne se godt ud den dag og være ligesom sine kammerater den dag. Kan vi bidrage til det, så er det rigtig fint, siger han.

Flere nyheder fra TV2 Nord