Efter kritik for unfair konkurrence: Musikkens Hus sender restaurant i udbud

Efter at være blevet kritiseret for selv at drive restaurant er Musikkens Hus nu på vej med et udbud, så nye forpagtere kan overtage driften af Musikkens Spisehus fra 1. januar 2019.

Musikkens Hus sender nu forpagtningen af sin restaurant Musikkens Spisehus i udbud. Det meddeler kulturinstitutionen i en pressemeddelelse, efter flere restauratører i Aalborg og en ekspert på området har rejst kritik af måden, restauranten er blevet drevet på i nu tre år.

Musikkens hus modtager både kommunale og statslige støttekroner, og derfor må Musikkens Hus ikke selv drive restauranten på grund af fare for konkurrenceforvridning. Noget, Aalborg Kommune også meddelte huset tilbage i 2015. 

Det fik Musikkens Hus til at bortforpagte driften af restauranten, dog ikke til en uafhængig forpagter, men til et datterselskab til Musikkens Hus. Og dén finte er kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøskole ikke helt sikker på lovligheden af.

Det sagde han til TV2 Nord den 25. februar, hvor han forklarede, at man ved en bortforpagtning skal søge at få den bedst mulige pris for sit produkt.

- Og det siger jo sig selv, at det får man ikke, hvis man laver et datterselskab, som man selv kontrollerer og lejer ud til sig selv - forpagter ud til sig selv. Det er ikke en måde at sikre en markedsmæssig rigtig betaling for forpagtningen, lød det fra Roger Buch.

Forpagter bakkede ud - Musikkens Hus tog over

Men nu er Musikkens Hus altså klar med et nyt forpagtningsudbud af Musikkens Spisehus, som skal træde i kraft den 1. januar 2019, når den nuværende treårige aftale udløber.

Musikkens Hus forklarer selv i pressemeddelelsen, hvordan det gik til, at et datterselskab og ikke en uafhængig forpagter endte med at vinde udbuddet:

- Første udbud fandt sted i 2013 forud for åbningen af huset den 29. marts 2014. Vinderen af det offentlige udbud kom dog kort efter udbuddet i økonomiske vanskeligheder. Derefter blev der afholdt endnu en runde, men der blev ikke fundet en egnet forpagter, der havde den nødvendige økonomiske og konceptuelle evne og vilje. Musikkens Hus valgte derfor at opstarte restauranten på egen hånd, står der i pressemeddelelsen.

Og den manøvre blev direktionen i kulturhuset faktisk rådet til at lave, forklarer administrerende direktør Lasse RIch Henningsen:

- Forpagtningsaftalen er af stor betydning for husets succes, og vores juridiske rådgivere rådede os på daværende tidspunkt til selv at drive restauranten. Det kan vi gøre, fordi vi ikke er en offentlig myndighed, siger Lasse Rich Henningsen.

Ikke en offentlig myndighed

Det bekræftes af et notat fra en af Danmarks førende forvaltningsretlige eksperter, Sten Bønsing, der gennem årene har rådgivet en række erhvervsdrivende fonde.

I notatet hedder det blandt andet:

"Fonden Musikkens Hus i Nordjylland er en selvstændig erhvervsdrivende fond oprettet på privatretligt grundlag. Derfor er Musikkens Hus fuldt uafhængig af Aalborg Kommune - også selvom kommunen yder et årligt tilskud til Fonden. Det betyder også, at Musikkens Hus ikke er underlagt regler for offentlige myndigheder og således heller ikke er udbudspligtig efter udbudsloven”. 

Alligevel kommer forpagtningen af Musikkens Spisehus nu i udbud.

- Det er klart, at vi har stor interesse i løbende at undersøge koncept, priser mv. Vores vigtigste målsætning er at sikre, at vores gæster i huset modtager den bedste service, kvalitet og pris, og det er baggrunden for, at vi nu igen sætter restauratøraftalen i udbud. Vi håber derfor, at så mange som muligt har lyst til at deltage i udbuddet, slutter Lasse Rich Henningsen.

Indholdet af restauratørudbuddet offentliggøres senere på foråret 2018 og afgøres efter planen inden udgangen af september 2018 med virkning fra 1. januar 2019. 

Den offentligt støttede kulturinstitutionen har forpagtet Musikkens Spisehus ud til et datterselskab i stedet for at forpagte det ud ved at sætte det i udbud. Det har skabt utilfredshed blandt restauratører.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland