Nabo stjal udsigt: Efter seks år venter Karl Erik stadig på en afgørelse

En sag om et ulovligt tag i Frederikshavn har stået på i seks år. Nu har Folketingets ombudsmand bedt politi og klagenævn om at fremskynde processen.

Karl Erik Jakobsen på Vegavej i Frederikshavn bliver konstant mindet om, at han og familien ikke længere kan kigge ud over havet helt til Læsø.

En gammel kommunal deklaration sikrer ellers den udsigt for 14 parcelhuse i området, og det var en væsentlig grund til, at familien i sin tid købte hus på Vegavej i Frederikshavn. Men for seks år siden byggede en genbo et højere tag - og udsigten forsvandt.

- Det er træls ikke at have den udsigt, som vi egentlig er berettiget til at have, og ingen synes at gøre noget. Men det værste er næsten, at retssikkerheden er helt brudt, siger Karl Erik Jakobsen.

 

Erklæret ulovligt for tre år siden

Retten i Hjørring afgjorde for tre år siden, at taget er ulovligt. Efter høringer, byggestop og byrådsmøder pålagde Frederikshavn Kommune genboen, at den nye tagrejsning skulle fjernes senest den 18. juni 2018. Det skete ikke, og så blev ejeren meldt til politiet.

Der ligger sagen stadig, for politiet siger, at de venter på en afgørelse fra Planklagenævnet, som tagbyggeren har klaget til. Forløbet passer ikke Mette Hardam, der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn.

- Sådan nogle sager skal ikke slet holde fødselsdag. Der skal simpelthen hankes op i noget, så tingene skrider hurtigere. Vi har alt for mange eksempler på, at ting trækker urimeligt ud. Begge parter i sagen har jo efterhånden krav på at få en afgørelse, siger Mette Hardam.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Myndigheder spiller ping-pong

- Det er helt urimeligt for retsbevidstheden, for det er da os, der er i klemme ved myndighederne. Og myndighederne, de spiller ping-pong med hinanden, siger Karl Erik Jakobsen, der har fået stjålet sin udsigt

Politiet skrev i starten af november, at Karl Erik Jakobsen kunne regne med, at der ville komme en afgørelse inden for 60 dage. Nu er der gået et halvt år. Det fik husejeren til at gå til Folketingets ombudsmand, der netop har skrevet tilbage, at Planklagenævnet og politiet er blevet bedt om at fortælle de berørte husejere, hvornår de kan forvente sagen afgjort.

Karl Erik Jakobsen tror, at kommunen er gået for hurtigt og letsindigt frem, da byggetilladelsen i sin tid blev givet, så han synes at kommunen nu må komme til lommerne og få betalt erstatning til den husejer, der ulovligt har fået lov til at bygge et nyt tag.

- Det var en mulighed, at de tog de penge op af kassen og så arbejdede efter at få den sag afsluttet, for alle i kommunen kalder det jo en møgsag, siger Karl Erik Jakobsen.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Spørgsmål til miljøministeren

Mette Hardam kunne godt have forestillet sig, at kommunen havde indgået forlig med tagbyggeren, før man gav et påbud.

- Det valgte man ikke at gøre i 2017. Det kunne man have valgt at have gjort. Og det kunne man måske lære af og kigge efter en bedre løsning. Vi er også nødt til som kommune at sige, at en gang imellem så laver vi altså fejl, og så skal ikke lappe på dem. Så hellere erkende det og komme videre, siger Mette Hardam.

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen siger, at han udmærket forstår, hvis husejeren på Vegavej føler sig til grin.

- Det er jo klart at den pågældende borger føler sig skubbet rundt i arenaen af alle mulige mærkelige myndigheder. Først hos kommunen i 4 - 5 år, så hos politiet og derefter Planklagenævnet. Det sender jo et signal om, at en byggesag ikke er noget, man tager alvorligt. Der kan man være ligeglad med reglerne, siger Preben Bang Henriksen, der nu vil spørge miljøministeren, om ikke sagen fra Vegavej kan fremskyndes.

- Jeg må medgive, at det er ikke nogen nem sag, men af hensyn til den pågældende borgers retsstilling, så er vi nødt til at blive ved med at følge op på den, siger det nordjyske folketigsmedlem.

Ejeren af det efterhånden meget omtalte skråtag på Vegavej vil først udtale sig, når sagen er endelig afgjort i Planklagenævnet.  Han siger til TV2 Nord, at han ønsker en afgørelse hurtigst muligt. Politiet har for få dage siden skrevet til genboen, Karl Erik Jakobsen, at de forventer at få en afgørelse fra Planklagenævnet i løbet af maj måned.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland