Efterårsstormene er på vej: Sådan sikrer du dit hus mod skader

Efterår og vinter er den tid, hvor flest storme og voldsomt vejr rammer Danmark. Forsikringsselskabet Topdanmark har derfor samlet en guide, så du som husejer kan stormsikre dig selv bedst muligt.

Væltede træer, flyvende havemøbler og løbske trampoliner. På trods af, at efteråret på kalenderen kun lige er begyndt, har Danmark allerede været ramt af store nedbørsmængder og stormvejr. Alene i januar måned i år oplevede Danmark flere voldsomme storme med vind af orkanstyrke.

quote Stormvejr er årsag til, at mange danskere får skader på huse. Derfor er det en rigtig god idé at give huset og haven et lille eftersyn

Kristian Juel-Storgaard, salgschef hos Topdanmark i Aalborg

Det kan derfor komme husejerne til gode at sikre sig, inden stormen raser igen. Ved at flytte havemøbler, parasoller og grillen ind i skuret, kan husejerne forebygge skader, hvor flyvende genstande gør skade på personer eller ødelægger, hvad det møder på sin vej. 

- Det er heldigvis ikke hvert år, at vi oplever voldsomme vejrsituationer, men de seneste år har vi oplevet flere storme. Stormvejr er årsag til, at mange danskere får skader på huse. Derfor er det en rigtig god idé at give huset og haven et lille eftersyn, inden stormsæsonen for alvor tager fat, siger Kristian Juel-Storgaard, salgschef hos Topdanmark i Aalborg.

Tjek taget og stil havemøblerne i skuret

Stormsikring af huset behøver ikke at være besværligt, og husejere kan spare sig selv for både udgifter og ærgrelser, hvis de gennemgår deres hus og tjekker om træværk, tagrender og tagsten sidder godt fast

- Et godt sted at starte er på taget. Tjek for eksempel, om der er tagsten, der mangler, sidder løst eller skal skiftes ud. Gå også haven igennem for at sikre, at der ikke står løse genstande som grill, havemøbler og trampolin. Pak trampolinen sammen, eller spænd den godt fast, og sæt havemøblerne ind i skuret. Kraftige vindstød kan vælte selv tunge havemøbler og trampoliner, som kan ramme huset og parkerede biler, siger Kristian Juel-Storgaard.

Har man store træer på sin grund, er det en rigtig god idé at tjekke dem. De store mængder regn, som er faldet over Danmark de seneste uger, gør jordbunden blød og øger risikoen for væltede træer, der let kan give skader på hus, bil og have.

- Hvis det har regnet meget, kan træer lettere vælte i stormvejr, fordi jorden omkring dem er blød. Det er derfor en rigtig god ide at tjekke omkringstående træer og fjerne eventuelle rådne og løstsiddende grene. Er det et stort træ, kan man overveje at beskære det om efteråret, hvor risikoen for storm er større, men man bør sørge for at tjekke sin have og sine træer i roligt vejr. Hvis stormen først er kommet, skal man blive inden døre af hensyn til sin egen sikkerhed, siger Kristian Juel-Storgaard.

Forbered dit hus på stormvejr:

Inden stormen
·        Tjek dit tag for løse tagsten og tagplader, og se efter revner i tagbelægningen
·        Tjek, at dine hegn og plankeværk står godt fast
·        Kravl op på loftet, og tjek dit tag for sprækker.
·        Fjern eller fastgør alle løse genstande uden for dit hus – trampolinen kan flyve
·        Tjek træerne på din grund, og fjern om muligt knækkede og løse grene
·        Hav en lommelygte og batterier parat, hvis strømmen svigter
·        Ved stormvarsel: Undgå at parkere bilen under træer, hvor grene kan falde ned

Når stormen raser
·        Hold døre og vinduer lukkede
·        Bliv indenfor, til stormen er stilnet af

Efter stormen
·        Afdæk ituslåede vinduer og huller i tag
·        Tjek fryser og køleskab efter strømsvigt
·        Tag fotos af dine skader
·        Anmeld skaderne til dit forsikringsselskab

Kilde: Topdanmark

 


Seneste nyt

fra Nordjylland