Efterskoler sigter mod rekordår

Når denne sæsons elevhold flytter ind på de nordjyske efterskoler, vil de flere steder være større end nogensinde.

Når Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole på søndag byder 140 nye elever velkommen, er der meldt ’alt udsolgt’- ifølge skolen selv, fordi de har været gode til at udvide deres fokus til også de mindre-boglige elever.

- Der sker det, at nogen, der har haft en skolegang, hvor de har haft dårlige opleverser med ikke rigtig at forstå matematikken, når de kommer herind og bliver undervist i matematik, så sker der bare noget andet, så sker der noget magisk, siger forstander Jens Beermann fra et af skolens træværksteder, der også blive brugt som klasselokale.

På Nordjyllands største efterskole Ranum Efterskole College stiller 460 nye elever klar til efterskolestart i løbet af weekenden.

- Den tid, vi lever i, den fordrer efterskolerne. Der er så mange firkantede kasser og rammer i samfundet, så de unge mennesker har brug for et åndehul, et sted at være og udvikle dem personligt, hvor de er fri af alle de her test og fri for alle de krav i forhold til, hvad de skal forvente af livet, men selv kan modnes til det, siger forstander Olav Storm Johannsen.

Håber på alle tiders rekord

Selvom det er en af de mindre årgange, håber Efterskoleforeningen, at de på landsplan kan komme over 30.000 nye efterskoleelever. Det vil være det højeste nogensinde.

- Hvor det tidligere var sådan, at man enten skulle fejle noget eller være en dygtig gymnast, var der nogen, der troede, hvis ikke man kendte til efterskoler så er det ikke sådan i dag. Jeg tror ikke, at man kan møde mange familier, der ikke ved, hvad en efterskole er, og at vi kan noget forskelligt alle efterskoler i landet, så der er en efterskole til alle, siger den nordjyske regionsformand for Efterskoleforeningen Ann Marika Leth Klinge.

De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at 47 procent at Folkeskolens afgangselever ikke har søgt ind på en ungdomsuddannelse, men i stedet for eksempel har valgt et efterskoleophold.


Seneste nyt

fra Nordjylland