Efterskoletilskud til flygtningebørn er fortid

Næste år er det slut med ekstra støtte til flygtningebørn, som gerne vil på efterskole. Det står klart efter regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om næste års finanslov.

Det er godt for unge flygtningebørns integration at komme på efterskole. Det har tidligere analyser slået fast. Men fra næste år er det slut med ekstra støtte til flygtningebørn, som gerne vil på efterskole.

Hidtil har økonomisk trængte flygtningefamilier kunnet få støtte til at sende deres børn på efterskole ved hjælp af den såkaldte tillægstakst. Men fra næste år er den ordning fortid. Det står klart efter regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om næste års finanslov.

- Det har den konsekvens, at de elever vi har her, som er her på det taxamtertilskud – de kan ikke gå her. Det vil sige, at til næste år modtager vi ikke det antal flygtningeelever, som vi gør nu, siger forstander på Horne Efterskole Mogens Jensen.

Lige nu har efterskolen 10 elever alene fra Syrien - en af dem er 16-årige Carmen Alsafi og hun er glad for livet på efterskole.

- Her kan man lære endnu mere dansk, fordi man bor med nogle danskere - og så snakker man dansk hele tiden, siger Carmen Alsafi.

Netop hjælp til sprog og en dagligdag præget af danske traditioner, er ifølge både Mogens Jensen og Efterskoleforeningen en velfungerende opskrift på integration.

- Når de går ud af skolen til næste sommer, vil de have nogle venner blandt de danske elever, de vil have udviklet deres sprog, fordi de ikke kommer hjem og snakker arabisk hver dag, siger Mogens Jensen.

Hidtil har støtteordningen kostet godt 10 millioner kroner om året på landsplan og hjalp sidste år 352 unge med et ophold på efterskole.

- Om aftenen når vi skal lave lektier, er der lærere, som kan hjælpe os. Det er en stor hjælp med sproget og sådan noget - min mor kan ikke hjælpe mig, for hun er ikke selv dansker, siger Carmen Alsafi.

Handler det her ikke også om, at I mister elever og dermed indtægter?

- Nej, altså i skolens værdigrundlag hedder det, at vi vil have et kulturmøde på skolen. Så derfor er vores værdier afhængige af, at der kommer andre nationaliteter ind, siger Mogens Jensen.

Det har mandag ikke været muligt at få en kommentar til beslutningen fra undervisningsminister Merete Riisager (LA).


Seneste nyt

fra Nordjylland