Efterspurgt overfart: Læsøfærgen må melde udsolgt

Efterårets trafik på færgeruten mellem Frederikshavn og Læsø ligger højt - så højt, at der ofte ikke er tilstrækkelig kapacitet.

Den 1. januar er der prislettelser på 50 procent på vej til turister og beboere på Læsø, når de skal med færge til eller fra fastlandet. Men allerede nu melder Læsøfærgen om høje trafiktal - og nogle dage endda lidt for høje.

Faktisk viser en opgørelse for passagertallet i efteråret 2017, at der har været lige så mange med Læsøfærgen, som da billetterne første gang blev sat ned med 50 procent i efteråret 2016.

Således er der i august, september og oktober sejlet i alt 26.193 personbiler over på ruten, hvilket er 1,4 procent mere end den samme periode i 2016. Denne gang er det vel at mærke uden hjælp fra prisnedsættelserne, der har til hensigt at gøre det lige så billigt at tilbagelægge en kilometer med færge som at tilbagelægge en kilometer på landevejen. 

Direktør i Færgeselskabet Læsø Lars Simon Rieks glæder sig over Læsøfærgens vækst, men peger samtidig på, at ruten mangler kapacitet, idet stort set alle afgange på de mest travle tidspunkter har været fuldt booket igennem hele efteråret.

- Det er vældigt positivt, at vi har været i stand til at følge trit med og endda overgå trafiktallene fra 2016. Det fortæller rigtig meget om den voksende interesse, vi oplever for Læsø som turismedestination. Trafiktallene viser dog også, at kapaciteten er brugt op på de tidspunkter, hvor hovedparten af gæsterne ønsker at rejse, hvilket er på fredage og søndage. Det er en situation, som vi ser på med stor alvor, fordi den er hæmmende for turismeudviklingen på Læsø. Turisterne vælger jo andre rejsemål, hvis de oplever problemer med at komme til øen, siger Lars Simon Rieks.

Som følge af kapacitetsproblemerne har kommunalbestyrelsen på Læsø besluttet at undersøge muligheden for at erstatte de to nuværende færger med en ny, større og mere moderne færge med den nødvendige kapacitet for ruten.

Dette skyldes både de nuværende færgers høje alder, og at de nuværende færger altså ikke er i stand til at følge med den voksende interesse for Læsø. I sidste ende kan det resultere i mistet indtjening for øens turismeaktører og dermed hele Læsø.  

Den næste prisnedsættelse som følge af den politiske ambition om trafiktal ligestilling sker for Læsøfærgens vedkommende den 1. januar 2018. Ligeledes har Færgeselskabet Læsø brugt egne midler til at nedbringe priserne yderligere.

Prisnedsættelserne betyder, at læsøboere og øens sommerhusejere får halv pris på færgebilletter i hele 2018, mens turister får færgebilletter til halv pris i 10 af årets 12 måneder med kun højsæsonen som undtagelse. 


Seneste nyt

fra Nordjylland