Eks-fabrikschef: Det er svært at outsource

Tidligere fabrikschef hos Martin betegner slutproduktionen af lysudstyr for kompleks til at blive outsourcet.

Martin er en virksomhed, som har prøvet både out- og insourcing. I onsdag kom meldingen, at produktionen i Frederikshavn flyttes til Pécs i Ungarn. Dermed flyttes produktionen endnu en gang ud af landet. Men outsourcing er ikke altid enden på det hele, det er lysfabrikken selv et eksempel på.

- Den type produktion, man har i Frederikshavn, er ikke egnet til at outsource, fordi den er for kompleks, siger tidligere fabrikschef hos Martin, Peter Høy

Ifølge Peter Høy kan produktionen af komponenter og smådele kan sagtens komme fra andre lande, men den endelige samling af produkterne fra Martin er for svære at forklare videre. Det er halvandet år siden at Peter Høy havde sin gang på Martin, og kan derfor ikke kommentere yderligere på flytningen af produktionen.

Martin et godt eksempel på en virksomhed, der har haft erfaring med såkaldt insourcing. Insourcing er når man henter produktionen hjem igen efter at have forsøgt sig med at flytte produktionen til udlandet. For selvom lønomkostningerne er lave i udlandet, er der også andre parameter, der tæller, såsom lagerplads, transport, ledelse og opfølgning.

Lysproduktionen i Martin er tidligere blevet outsourcet til Kina. Det skete i 2002, men produktionen blev i 2012 flyttet hjem til Danmark igen.

- Vi kan klare det samme arbejde med færre ansatte i Danmark, så selvom lønomkostningerne er højere, så regner vi med at spare 25 millioner kroner om året ved at lukke fabrikken i Kina, sagde Peter Høy i 2012 til TV2 Nord.

Øverst ser du et klip fra arkivet, hvor Martin blev fremhævet som et eksempel på insourcing.


Seneste nyt

fra Nordjylland