Ekskæreste og bedste ven genkender tiltalt på overvågning

Den 34-årige deltidsbrandmand blev også genkendt af sin bedste øl-makker på politiets overvågningsbilleder.

Mønsteret fra de første retsdage i sagen mod den 34-årige deltidsbrandmand, der står anklaget for 33 tilfælde af brandstiftelse, gentog sig på fjerdedagen: Vidner kan genkende den tiltalte på overvågningsbilleder, som Nordjyllands Politi frigav i november sidste år. 

Det er igen den tiltaltes noget specielle gang, hans statur og især hans påklædning, vidnerne genkender. 

Dagens hovedvidner er deltidsbrandmandens ekskæreste og hans gode ven, der begge ikke var i tvivl, da de så videoen efter offentliggørelsen. 

Ekskæresten fortalte i retten, at deres forhold sluttede den dag, han blev anholdt af politiet - 28. november 2016 - dagen efter offentliggørelsen af videoen. 

Op til anholdelsen havde deres forhold været præget af løgne, druk og pengeproblemer fra den 34-åriges side. Hun sagde, at den 34-årige drak et sted mellem en halv og en hel kasse øl om dagen i 2016. Drikkeriet foregik som regel i et skur i haven, hvor han altid havde øl stående. 

Den 34-åriges pengeproblemer var så store, at han var ved at miste sit hus på tvangsauktion - hun måtte betale for at undgå dette. 

Ekskæresten fortalte desuden, at den tiltalte tidligere har stjålet både penge og øl fra sin familie. 

Den første brand, som den 34-årige er tiltalt for, startede den 16. april i hendes barndomshjem. 

Anklageren spurgte i detaljer ind til den tiltaltes færden den 19. november, hvor der både var brand i et skur ved en børnehave, og på Thistedvej i Fjerritslev, hvor en gammel dame måtte reddes ud af hendes hus. 

Løj om opkald
Efter branden i børnehaven var de sammen til julefrokost den pågældende dag. På et tidspunkt går den 34-årige fra selskabet. 

- Jeg kan ikke huske, om han var væk i fem eller 20 minutter, sagde hun fra vidneskranken. 

Hun mente, at brandmanden på et tidspunkt lod som om, han fik et opkald. Han sagde, at det var politiet. 

- Men han tidligere løjet og ladet som om, telefonen ringede. Det skete, når han var presset eller blev taget i endnu en løgn, forklarede hun. 

34-årig mand fra Fjerritslev-området tiltalt for sidste års stribe af påsatte brande

Politiets teleoplysninger viser, at den 34-årige hverken har modtaget eller foretaget et opkald på det pågældende tidspunkt. 

Ekskæresten fortalte også, at den 34-årige havde været ude af deres fælles hjem omkring tidspunktet, hvor der udbrød brand hos deres genbo. En brand, som den 34-årige var med til at slukke med en pulverslukker. 

Fik det dårligt
Hun var 'meget sikker', da hun så politiets overvågningsvideo. 

- Jeg fik det dårligt, da jeg så ham. Jeg kunne genkende ham på hans gang, hans statur og tøj. 

Hun fik det så dårligt efter at have set videoen, at hun kørte ud til sin bror. Hun nåede ikke at ringe til politiet, inden han var arresteret. 

 

Ved en gårdbrand på Kettrupvej den 15. november 2016 så et vidne en mand, der ligner den tiltalte, i en Kia på en markvej kort før branden. Hun genkendte ham også på overvågningsvideoen. 

Beboerne på gården var til begravelse, da ilden brød ud. Det fortalte gårdejeren i retten. Han kender den tiltalte, de er vokset op sammen. 

Det samme gør en mand, der opdager ild i sin lade den 17. november på en adresse, hvor der kun kommer folk med et ærinde. 

Øl-makker genkender tiltalt
Et af de mest ventede vidneudsagn kom i dag fra den 34-åriges faste øl-makker i perioden, hvor brandene stod på. De drak ofte sammen, kørte rundt mens de drak og talte meget sammen. 

Makkeren begyndte at tage afstand fra den tiltalte, efter han havde fået stjålet 3.000 kroner fra et sted, som kun den tiltalte kendte til. 

På dagen, hvor der var ild i børnehavens skur er de ude at køre og drikker øl. Da de kører forbi børnehaven, spørger den tiltalte makkeren, om ikke børnehaven har en container. Makkeren er da pædagogmedhjælper på stedet. Senere på dagen er der ild i et skur med halm. 

- Da jeg hørte om branden i børnehaven, troede jeg, det var ham, der havde sat ild til, sagde makkeren. 

Da makkeren ser overvågningsvideoen kontakter han politiet via mail. Igen er det den tiltaltes tøj, hans gang, ansigtstræk og tøj, der vækker opsigt. 

- Jeg var ikke et øjeblik i tvivl, har makkeren sagt til politiet under afhøring. 

Den forklaring stod han ved i dag.

Tilbød krisehjælp
Dagens sidste vidne var pædagogisk leder i børnhaven, og hun kunne fortælle, at den 34-årige ringede til hende og tilbød at komme ned og snakke med børn og pædagoger, der var bange for de mange brande i området. 

- Han har haft børn i børnehaven, og vi kender ham kun som én, der ville hjælpe, fortalte børnehavelederen, der dog vaglte ikke at tage imod tilbuddet. 

Afhøringen af de resterende vidner - 42 i alt - afsluttes onsdag. Fredag skal anklageren fremlægge sin dokumentation, inden forsvarer og anklager skal procedere mandag. 

Retten forventes at tage stilling til skyldsspørgsmålet i sagen tirsdag eller onsdag i næste uge. 


Seneste nyt

fra Nordjylland