Ekspert: Kommunal fejde er en politisk tabersag

Hovedstadskommunerne får ikke noget ud af at påpege det, de synes er uretfærdig udligning, for systemet bliver ikke lavet om, siger ekspert i kommunalpolitik.

- Det her er en gammel kamp, som jeg har betragtet i mere end 20 år, og som vi kommer til at se også i de næste 20 år.

Sådan siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX, og som ved en helt masse om kommunalpolitik. Emnet er det kommunale udligningssystem og 34 hovedstadskommuners kritik af systemet og de danske provinskommuner - herunder de nordjyske - som de mener får for mange penge i udligning, når man tager hovedstadskommunernes egne udfordringer med i regnestykket.

Senest har Herlev Kommunes borgmester Thomas Gyldal Petersen på vegne af de 34 kommuners sammenslutning Stop Forskelsbehandling inviteret provinsborgmestrene på kaffe, så de kan se, hvilke udfordringer man har i hovedstadsområdet.

- De svageste mennesker i Danmark bor her, de fattigste mennesker i Danmark bor her, de med de største udfordringer i forhold til job og uddannelse bor her, sagde borgmesteren blandt andet til TV 2/Lorry onsdag.

Men han taler for døve øren, for dem der skal ændre det udligninssystem stort set alle finder uretfærdigt, har ikke lyst.

- Det er en politisk tabersag, for hver gang man skal gøre en borgmester glad, så gør man en anden ked af det. Og så er regnestykket ganske simpelt. Regeringen er i modvind og står til at tabe et valg, Venstre er i modvind og stod for få år siden til at få 25 procent af stemmerne, nu står de til at få 18 procent. Regeringen har ikke brug for tabersager, så borgmestrene får ikke noget ud af det her, siger Roger Buch og fortsætter:

- Og det tror jeg godt, de ved. Jeg tror i stedet de tænker på kommunalvalget næste år, og med den store lancering af hvor uretfærdigt systemet er, har de en god forklaring til den tid, og så kan de sige, at det er derfor vi skal lukke skoler og ikke kan gøre det så godt for borgerne.

quote Regeringen har ikke brug for tabersager, så borgmestrene får ikke noget ud af det her. Og det tror jeg godt de ved.

Roger Buch, forskningschef Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

- Udligningssystemet er et kæmpemæssigt matematisk system hvor man prøver at tage højde for hvor mange ældre der er, hvor mange syge der er, hvor mange flygtninge der er, samtidig med man ser på hvor de gode indtægter er, de gode skatteborgere, der ligger mange penge i kommunekassen. Inde i den eneorme matematik, ligger der en form for retfærdighed, men den vil altid være til politisk debat. Det har den været de sidste 20 år og det vil den være de næste 20 år, siger Roger Buch der vurderer at en reform, der skal gøre systemet mere retfærdigt, vil blive betragtet som det stik modsatte.

- Kritikken vil hagle ned og så bliver det en politisk tabersag. Det er også derfor, jeg er sikker på, den nuværende regering ikke kommer til at gøre noget ved det her. 

Herlevs borgmester og 33 andre københavnerborgmestre mener ikke, at provinskommunerne skal have så stor del i udligningsmilliarderne, som de får i dag. I nordjylland er man lodret uenig.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland