Ekspert om Haanings farvel: Ikke en ideel situation

Venstre i Hjørring står efter Vibeke Haanings udmelding ikke i nogen ideel situation, vurderer Roger Buch, der er ekspert i kommunalpolitik, men han vurderer samtidig, hun gør det rigtige for partiet, hvis ikke hun kan hellige sig stillingen.

Venstres borgmesterkandidat i Hjørring Vibeke Haaning meddelte sent lørdag aften, at hun ikke længere ønsker at være partiets kandidat til borgmesterposten, og at hun i øvrigt stopper i lokalpolitik fra nytår.

Det sker, fordi den succesfulde erhvervskvinde ikke kan se sig hellige den politiske karriere samtidig med, hun driver sin virksomhed Blæksprutten.

Venstre er dermed, med lige godt otte måneder til kommunalvalget, uden borgmesterkandidat, og en ny proces hvor Venstre i Hjørring skal finde en kandidat, skal dermed sættes igang. En situation man ifølge forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, der er ekspert i kommunalpolitik, formentlig gerne ville have været foruden.

- Det er ikke en ideel situation. Det siger næsten sig selv. Men det er trods alt bedre at få skiftet partiets kandidat ud med en der kan hellige sig den stilling og lægge de kræfter og den tid i jobbet, som det kræver, siger han.

- Det koster et par måneder af ens liv hvor man ikke har andet end valgkamp i kalenderen, og hvis Vibeke Haaning ikke kunne se sig selv i den situation, vurderer jeg, det er godt for Venstre, at hun trækker sig.

Roger Buch understreger desuden, at borgmesterkandidaten naturligvis er vigtig, men stadig kun en brik i et større puslespil af forberedelser hvor de øvrige kandidater og partiets valgkampsøkonomi udgør resten.

Svært at vælte højborg

Hjørring Kommune har siden 1990 været på socialdemokratiske hænder, og Henrik Jørgensen, der ved kommunalvalget i 2013 var Venstres borgmesterkandidat er den seneste i rækken til at tabe til Socialdemokratiet, der igen fik valgt Arne Boelt som borgmester. Henrik Jørgensen tabte posten som borgmesterkandidat til Vibeke Haaning, men melder sig, med dagens udmelding igen under fanerne. Han får, hvis han bliver valgt, dog svært ved at ændre på status quo og vippe Socialdemokratiet af pinden.

- Der er ting, der taler imod Venstre i hele landet, og det giver partiet modvind i kommunerne at opbakningen landspolitisk er faldet. Ved sidste kommunalvalg havde Venstre i de landsdækkende meningsmålinger omkring 25 procent af stemmerne, men nu er de helt nede på 17-18 procent, lyder det fra Roger Buch.

- Og så er det altid svært at komme ind, når der er et parti, der har siddet på magten længe. At have borgmesterposten hjælper partiet ved det efterfølgende valg, fordi man har formet politikken i de år der er gået, og jo flere valg man vinder, des bedre sidder man på magten, siger Roger Buch, der også peger på socioøkonomiske faktorer som noget der har sikret Venstre og Socialdemokratiet deres respektive højborge.

- I byerne har der historisk været mange arbejdere og offentligt ansatte, og det har givet de røde partier medvind. En by som Aalborg, der i mere end 100 år har været styret af socialdemokratiske borgmestre er bare ikke en arbejderby længere. Det er en uddannelsesby, men det taler også til de røde partiers fordel, siger Roger Buch.

- Og så er der landkommunerne hvor der historisk har været og stadig er mange landmænd, der har bakket op om Venstre. Det er deres kommuner, siger forskningschefen, der dog hurtigt kan komme med eksempler på kommuner hvor magten er blevet taget ud af Socialdemokratiets hænder.

- Det lykkedes at flytte magten i Odense i en periode, og det lykkedes i Aarhus. I Randers hvor jeg selv bor er det lykkedes i to omgange, så det er altså ikke umuligt, selvom det er svært. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland