Ekstra-regninger til solcelle-ejere

Landets energiselskaber er på vej med ekstra-regninger til tusindvis af danske solcelle-ejere. Det fortæller DR Østjylland.

Hidtil har landets 49.000 ejere af solcelleanlæg ikke betalt for at sende strøm på el-nettet, men det kan de komme til inden længe.

Østjysk Energi i Odder har 1.700 solcelle-ejere på el-nettet, og de kan regne med at skulle betale omkring 600 kroner om året fra 2014 for et 6 kilowatt anlæg.

Varslingen af den nye udgift har overrasket flere af solcelle-ejerne hos Østjysk Energi.

- Den logiske og korte forklaring er, at hvis alle udnytter netto-måler-ordningen og bruger nettet gratis til at gemme strøm fra sommer til vinter og fra dag til aften, så er der ingen penge til at drive nettet for, siger direktøren for Østjysk Energi Klaus Hansen.

Han peger på, at der har været en ordning, hvor det har været gratis i 2 år, men det er slut fra 2013.

Energiselskabernes brancheforening Dansk Energi er enig.

- Der er ikke nogen tvivl om, at el-selskaberne fra og med næste år vil opkræve mere i netbetaling fra solcelle-kunderne, end vi har set de 2 foregående år, siger afdelingschef Torben Møller Pedersen fra Dansk Energi.

Han mener, at solcelle-ejerne har nydt godt af en rabat i de sidste 2 år.

- Nu skal vi så ind og finde ud af, hvordan vi skal taksere fra 2013, men der er ingen tvivl om, at solcelle-ejerne også skal betale for deres brug af nettet, siger Torben Møller Pedersen.

Den nye udgift skal godkendes af Energitilsynet. Her forudser afdelingschef Otto Skrubbeltrang, at den nye post på el-regningen vil brede sig.

- Det rør på sig derude. Flere netselskaber vil tilpasse deres betalinger til det voksende antal solcelle-anlæg, siger han.

Energiselskaberne må kun opkræve et beløb, der dækker udgiften ved at have strøm fra solceller.

- De må selvfølgelig tage de omkostninger, der er forbundet med at administrere solcelle-anlæggene, siger Otto Skrubbeltrang.

Den nye regning vil kun gælde for dem, der har købt solcelleanlæg inden årets udgang. Derefter er loven ændret, så nye solcelle-ejere automatisk betaler for at bruge el-nettet.


Seneste nyt

fra Nordjylland