Ekstrem kulde fjerner effekten af vejsalt

Vintervagterne holder et skarpt øje med den næste tids massive kulde, der stiller store krav til saltspredningen.

Den virkelig hårde vinter står for døren, og de for alvor barske minusgrader rammer i løbet af de kommende nætter Nordjylland. Det kan betyde spejlglatte veje, som i sig selv er farligt, men når termometeret viser helt ned mod minus 15 grader, så mister vejsaltet noget af sin effekt. 

Hos Aalborg Kommunes vintervagt holder de skarpt øje med, hvordan vejrsituationen udvikler sig. Det er her, at kommunen vurderer, hvilket og hvor meget mandskab, der skal sættes ind for at sikre farbare veje. Netop nu er man særligt opmærksom på de kommende dages mange minusgrader.  

Vejsalt smides ved sne og frost for at undgå glatte veje. Saltet nedsætter vands frysepunkt, men hvis temperaturen når under minus 8-10 grader, som det var i natten til søndag var tilfældet flere steder i regionen, går effekten tabt.  

- Vi vil stadigvæk køre en saltning, fordi at det salt, vi smider ud, det er med til at lave en lille friktion i overfladen, hvis der kommer is, så det er det, vi kan forsøge at gøre, siger Niels Sloth Christiansen, der er afdelingsleder for Entreprenør hos Aalborg Kommune.    

Der er mange faktorer i spil, når vintervagterne skal vurdere risikoen for glatte veje. Både skydække, nedbør, rim og mængden af salt, der i forvejen ligger på vejene har indflydelse på, om der dannes is på kørebanen. Derfor er det heller ikke et problem, at saltvirkningen mindskes i kulden, så længe vejene er tørre.  

Selvom vejrprognoserne i øjeblikket ser ud til at give forholdsvis sikre veje, er der alligevel grund til ekstra bevågenhed i det kolde vintervejr.  

- Hold øje med vejbanen, se hvor man kører, sænk hastigheden, kør med vinterdæk. Det er det, vi råder alle til, siger Niels Sloth Christiansen.

I morges blev årets hid til koldeste temperatur målt i Aars, hvor det nåede helt ned på minus 14,2 grader. 


Seneste nyt

fra Nordjylland