Ekstrem tørke gør ondt på nordjyske landmænd

De mange måneders tørke får nu for alvor konsekvenser for landmændene.

Kornet står gult og smukt, og solen skinner fra en skyfri himmel. Landmand Mads Christensen fra Als er i gang med at høste, mens han er smertelig bevidst om, at det idylliske høstbillede står i skærende kontrast til de dystre tal, der er for årets høst.

Den ekstreme tørke er skyld i at udbyttet er mindst 20-30 procent ringere i forhold til et normalt år.

- Det er rigtig træls, siger Mads Christensen, der også oplevede et ringe udbytte sidste år på grund af en våd høst, der gav problemer med tørring.  

Der er i det hele taget grund til bekymring. Det mener Bent Jensen fra Agri Nord i Hobro.

- Tørken har været helt utrolig hård for kvægavlernes græsmarker, og det betyder, at flere kvægavlere er desperate efter at få foder til deres kvæg, siger Bent Jensen.

Konsekvensen kan blive, at kvægavlerne bliver nødt til at slagte nogle af deres dyr. Også produktionsdyr, der normalt skulle ha været indtægtsgrundlag i form af mælkeproduktion.

- Jeg har aldrig oplevet det før. Jeg håber heller aldrig, at jeg kommer til at opleve det igen, siger landmanden Mads Christensen.

Landmændene har kun kunne høste deres græsmarker én enkelt gang, hvor de normalt gør det fire eller fem gange i løbet af et år.

Dansk Landbrug frygter, at antallet af konkurser i landbruget vil vokse.

20 konkurser har allerede ramt Dansk Landbrug i juni måned og det er dobbelt så mange som samme periode sidste år. Tørken kan skubbe til en i forvejen skrøbelig økonomi, lyder det fra Dansk Landbrug.

To somre i træk med vådt og tørt vejr spiller ind på dette års høst

Seneste nyt

fra Nordjylland