Elgene er gode for Lille Vildmose - og for mennesker og klima

Det er 5000 år siden, elgen sidst levede frit i Danmark, men i Lille Vildmose er den tilbage i storform, og det har sine fordele.

Elgene i Lille Vildmose er ikke bare majestætiske dyr, der tryllebinder fotografer og turister på daglig basis. De er faktisk også med til at gøre en positiv forskel for klimaet og dermed for os mennesker.

Det fortæller Jens Vinge, der er skov- og landskabsarkitekt i Lille Vildmose til tv2.dk. Han holder øje med, at de importerede elge fra Sverige og deres appetit har det godt.

- De bider med vellyst af grene, blade og bark, og sidste års grenskud nydes med velbehag, beretter Jens Vinge. 

Og det er glædelige nyheder for en landskabsarkitekt, der netop gerne vil holde træer og buske ude af det højmose-område, som Lille Vildmose er.

- Det er sådan set det, vi gerne vil. At dyrene er behjælpelige med at holde vegetationen nede, siger Jens Vinge.

For når elgene spiser beplantningen, bliver tørven i mosen holdt fugtig, og dermed vokser højmosen. Når højmosen bliver tykkere, ligger der mere CO2 i den, og så bliver luften renere. 

Sagt ganske simpelt: Når elgene trives og spiser, så trives mosen - og i sidste ende trives mennesket i et bedre klima.

I alt går der 10 elge rundt i Lille Vildmose. Siden de første blev hentet til mosen fra Sverige, er der kommet to elgkalve til verden i Lille Vildmose. Og som TV2 Nord tidligere har kunnet berette, er der også opstået nogle umage venskaber mellem elgene og de andre dyr i mosen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland