Kongen af Frydendal: En australsk kongeparakit er lige nu gæst i Aalborg

De seneste par uger har beboer i Frydendal og Gug-området haft besøg af en eksotisk gæst.

Den er cirka dobbelt så stor som en solsort, og så har den en prangende rød fjerdragt og grønne vinger. Fuglen, der lige nu har kastet sin kærlighed på haver i Gug og Frydendal, er en australsk kongeparakit, Alisterus scapularis. Det er ikke en truet dyreart, og den er en almindelig opdrætsfugl - og så er den flotte røde gæst en han.

Flere lokale i området har planer om at lægge mad ud til fuglen - og det er en god idé, hvis den skal overleve.

- Den kan sagtens overleve den danske vinter. Den store udfordring for den bliver at finde mad. Lige nu lever den fint af alle de frugter og bær, den kan finde, men det bliver et problem når vinteren kommer. Hvis man vil lægge foder ud til den, så køb en parakitblanding. Men sørg for, at der er nok! For den type foderblanding er de andre fugle i haven også ret glade for, forklarer Dan Haun Sørensen, formand for Randers Fugleforening til TV2 Nord.

Video: Se kongeparakitten nyde septembersolen i en trætop i Frydendal. Foto: Thomas Gaardsmand.

Han har selv været opdrætter af den australske kongeparakit, og har nogle gode råd til, hvordan den skal håndteres:

- Hvis nu man fanger den, så skal man først se efter, om den er ringmærket med en LDF-ring. Det er Landsorganisationen Danske Fugleforeninger, og opdrætterne bruger den ringmærkning. Siden 2012 har opdrættere været forpligtet til at registrere, hvem de sælger en fugl til. Så det kan jo være, at fuglen kan komme tilbage til sin ejer.

- Hvis fuglen ikke er mærket, så tag kontakt til en lokal fugleforening. De kan enten hjælpe dig med at fuglen kommer et sted hen, hvor den bliver passet ordentligt, eller hjælpe dig med råd og vejledning, hvis du gerne selv vil beholde den. Men du skal være opmærksom på, at det er en fugl, der kræver en stor voliere. Mindst 1 meter gange 5 meter og så 2 meter i højden. Den skal nemlig kunne bruge sine vinger ordentligt.

Selv om kongeparakitten altså godt kan klare sig igennem en dansk vinter, så har Dan Haun Sørensen alligevel en bekymring:

- Når først bladene er faldet af træerne, så er den altså ikke særligt godt kamufleret. Rovfugle og katte vil have meget nemt ved at spotte den. Og da det er en opdrættet fugl, er den nok heller ikke så bange for rovdyr, som den burde være, fortæller han til TV2 Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland