En hængelås er ikke nok

Selv hjemmesider, der syner sikre, kan misbruges.

På caféen, hotelværelset eller i lufthavnen. Alle steder kan du være i fare for at blive udsat for IT-kriminalitet. Balladen opstår hver gang, man logger ind på åbent netværk. Et såkaldt åbent wi-fi. Alle kan nemlig lave et åbent wi-fi og kalde det, hvad de vil. Bagefter kan man registrere, bruge eller misbruge alt, hvad der sker på det åbne wifi. Inklusiv brugernavn og kodeord til eksempelvis e-mailkonto, Facebook og NemID.

- Problemet med de åbne wi-fi's er, at man ikke kan stole på dem, forklarer Jeppe Nellemann Andersen til TV2 Nord.

Jeppe Nellemand Andersen læser til dagligt internetteknologier og computersystemer på Aalborg Universitet. Han har sammen med studiekolleger arbejdet med brug og ikke mindst misbrug af åbne wi-fi's.

- Hvis du eksempelvis er i lufthavnen og logger på deres netværk, så kan du reelt ikke se, om det er lufthavnens eget netværk, eller en hacker i lufthavnen, der har oprettet et netværk med samme navn, siger Jeppe Nellemand Andersen til TV2 Nord.

Ikke engang, hvis netværket eller de hjemmesider, du besøger har det lille hængelåssymbol, kan du føle dig sikker. Det lille symbol siger kun, at forbindelsen til en hjemmeside eller et wi-fi er sikker. Hængelåsen giver ingen garantier for, hvem der står bag den pågældende hjemmeside eller wi-fi.

Jeppe Nellemann Andersen opfordrer alle til at være forsigtige, hver gang de bruger kodeord, brugernavn eller udfylder kontaktoplysninger på internettet. Specielt på åbne wi-fi's. Alt kan nemlig aflures og misbruges.

- Man kan ikke være 100% sikker nogle steder online, påpeger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland