Trist rekord: En tredjedel af de nyuddannede akademikere er uden job

Virksomhederne råber på arbejdskraft. Alligevel viser de seneste tal fra Akademikernes fagforening en trist, nordjysk rekord. En tredjedel af landsdelens nyuddannede akademikere går ledige.

Anja Klitgaard-Hermansen, ung nordjysk akademiker, der selv arbejder på en industrivirksomhed, kalder det spild af ressourcer, når 33,2 procent af de nyuddannede i Nordjylland går ledige.

- Det er skræmmende, når man tænker på hvor lav ledighed, der er generelt og hvor mange udfordringer, der er med at få arbejdskraft i hele Danmark og også i Nordjylland, siger hun.

Vanetænkning og status som tidligere industrisamfund får mange små og mellemstore virksomheder, de såkaldte smv’er, til at holde sig tilbage.

- Mange steder har der ikke været tradition for at bruge højtuddannede akademikere, siger Anja Klitgaard-Hermansen.

Gammel problemstilling

Dansk Industri efterlyser konstant flere hænder, men erkender også, at det specielt i Nordjylland har været svært at få virksomhederne og hænderne til at møde hinanden.

- Det er jo en gammel problemstilling. Noget vi har arbejdet rigtig meget med i rigtig mange år. Nordjylland har ikke så mange af de store virksomheder, der typisk trækker akademikerne til. Det bliver til et endnu større samfundsøkonomisk problem, at vi ikke lykkes bedre med at få knækket den her kode. Vi har jo brug for dem, siger Peter Rindebæk.

Tog springet

Hosta Industries i Hjallerup tog springet og begyndte at ansætte unge akademikere - endda midt i finanskrisen.

quote - Det har været en gevinst.

Søren Mosevang, Administrerende direktør på Hosta Industries

- Det har været en gevinst. De har været med til at flytte os fra at være en stålvirksomhed, en smedevirksomhed, til at være en moderne industrivirksomhed, siger Søren Mosevang, administrerende direktør på Hosta Industries, der blev grundlagt i 1973 af Søren Mosevangs far.

Han kan sagtens forstå kollegers betænkeligheder og var selv bekymret for, om der nu også var tilstrækkeligt med arbejde til en ny akademiker.

- Det var der. Det viser sig, at de får nogle gode opgaver og kan arbejde videre med nogle opgaver og se nogle ting, vi normalt ikke ville se, siger Søren Mosevang.

Tog springet fra universitet til smedevirksomhed

Anja Klitgaard-Hermansen er cand. mag. i humanistisk informatik og er en af de unge akademikere, der fik arbejde på Hosta Industries. Opgaverne dækker blandt andet rollen som HR-manager og projektleder på forskellige udviklingsprojekter.

- Akademikere formår rimeligt hurtigt at sætte sig ind i nye områder, men også at gennemskue komplekse problemstillinger, siger hun.

Springet fra den akademiske verden til en smedevirksomhed skræmte ikke. Arbejdet foregår lige så meget sammen med kolleger ude på fabriksgulvet som inde på kontoret.

- Jeg er jo også en pige fra landet, så jeg tænkte, at det passede egentlig meget godt til mig. Og jeg kunne se, at de bare havde nogle ambitioner om at ville udvikle sig, siger Anja Klitgaard-Hermansen.

Det har været vigtigt for hende selv at presse på, få sig et studiejob og komme i gang med at finde kontakter hurtigst muligt.

- Man skal også være villig til at give afkald på nogle ting. Da jeg skulle have mit første job, efter at jeg var færdiguddannet, tog jeg den stilling, der var ledig. Det gjorde, at jeg kun fik fem måneders barsel med mit første barn. Det skulle jeg da også overveje, siger Anja Klitgaard-Hermansen.

Kan ikke være kræsne

De nye akademikere bør efter hendes mening være villige til at køre lidt længere efter arbejde, påtage sig opgaver, man ikke lige havde forestillet sig – eller måske gå med til en lidt lavere løn.

quote - Man tror, at man er enormt eftertragtet, men det er man bare ikke nødvendigvis

Anja Klitgaard-Hermansen, Akademiker ansat hos Hosta Industries

- Det der med, at alle vil have en med en lang uddannelse holder ikke. Man tror, at man er enormt eftertragtet, men det er man bare ikke nødvendigvis, siger Anja Klitgaard-Hermansen.

Viljen til kompromis gælder begge veje.

- Virksomhederne skal også være villige til at tænke lidt anderledes og vide, at hvis du ansætter en nyuddannet, jamen så kræver det måske lidt mere sparring fra lederen omkring arbejdsopgaver. Til gengæld får du også noget andet retur, siger Anja Klitgaard-Hermansen.

For Chefen på Hosta Industries er der ingen vej udenom at ansætte flere højtuddannede.

- Maskiner bliver mere og mere komplicerede, og konkurrencen bliver hårdere og hårdere. Hvis man ikke flytter sin virksomhed til at blive mere automatiseret, så tror jeg man taber, siger Søren Mosevang, administrerende direktør på Hosta Industries.


Seneste nyt

fra Nordjylland