Endelig: Aalborg Universitets satellit i kredsløb

Efter tre udsættelser lykkedes det i nat ESA at få sendt den raket op, som skulle bringe Aalborg Universitets nyeste satellit i rummet.

Så lykkedes det endelig at få Aalborg Universitets satellit op i rummet. Opsendingen er blevet udskudt hele tre gange. To gange på grund af dårligt vejr og senest søndag aften blev opsendingen udsat på grund af ureglmæssigheder, der skete under selve nedtællingen. Mandag aften lykkedes det at få satelitten i kredsløb.  

- Det er en kæmpe lettelse, efter at vi havde problemer med kommunikationen med forgængeren AAUSAT5, fortæller ingeniørstuderende Mikael Juhl Kristensen fra AAUSAT4-teamet.

En lang og spændende nat i universitetets satellitlaboratorium er efterfulgt af en travl morgen, hvor holdet sidder klar til at modtage signaler fra AAUSAT4, når den kommer tæt nok hen over Aalborg til, at direkte radiokontakt er mulig. Samtidig indløber der meldinger fra jordstationer og radioamatører andre steder i verden. Første sikre livstegn med god forbindelse kom fra en jordstation i Thule på Grønland ved 4-tden natten til tirsdag, og de studerende havde selv fuld tovejs kontakt med satellitten, da den fløj over Aalborg efter klokken seks. Der blev samtidig hentet en masse nyttig statistik ned om AAUSAT4’s tilstand.

- Stationen i Thule har ikke været i brug i halvandet år, så vi var usikre på, hvor godt den ville fungere. Men den gav os de første sikre indikationer på, at alt er, som det skal være. Det vigtigste er, at der er strøm på og at satellitten lader op. Hvis ikke dét fungerede, ville det blive en kortvarig affære. Men som man kan fornemme på stemningen i lokalet, er vi nu meget afslappede og glade, fortæller lektor Jesper Abildgaard Larsen, som også har været del af de tidligere AAUSAT-missioner.

Hovedrolleindehaveren i nattens succesfulde raketopsendelse var ESA’s store miljøovervågnings-satellit Sentinel-1B. ESA’s uddannelsesafdeling benyttede lejligheden til at lade tekniske studerende fra universiteterne i Aalborg, Liège (Belgien) og Torino (Italien) sende deres små CubeSats i rummet som led i ESA’s ”Fly Your Satellite!” program.

Fakta:

  • AAUSAT4 er en såkaldt CubeSat på 10x10x11 cm. Den kan modtage AIS-identifikationssignaler fra skibe i de områder, den overflyver, og sende informationerne til kontrolstationer på jorden. Overvågningen er blandt andet relevant i forbindelse med forurening fra skibe. 55 studerende har de seneste to år været involveret i projektet, som støttes af en række sponsorer: Sparnord Fonden, Søfartsstyrelsen, Printca, Marel Denmark, Hytek Aalborg, Satlab ApS, Mekoprint, Cobham og Rohde-Schwarz.
  • Fly Your Satellite! er et uddannelsesprogram fra European Space Agency (ESA), som i tæt samarbejde med europæiske universiteter sigter mod at komplementere akademisk uddannelse. Det giver studerende i Europa en unik mulighed for praktisk erfaring med de afgørende faser i et udfordrende og virkeligt satellitprojekt – en CubeSat – fra integration, test og verifikation til opsendelse og operationel drift. Et af målene er at inspirere studerende til videnskabelige og teknologiske karrierer – specielt i rumsektoren. Fly Your Satellite! er del af det nyligt etablerede ESA Academy programme.
  • ESA Education’s CubeSats – Fly Your Satellitte! website.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland