Endelig dato på plads: Rubjerg Knude Fyr flyttes tirsdag

Det ikoniske fyrtårn i Nordjylland er sat på ”rulleskøjter”, der skal fragte fyret væk fra kystlinjen og dermed sikre fyret for fremtiden.

Rubjerg Knude Fyr står i dag få meter fra kanten af klinten ved Lønstrup, hvor Vesterhavet gennem årene har ædt sig ind på klinten, så der nu kun er få meter mellem fyret og kanten.

Nu er den endelige dato for flytningen af fyret, som skal flytte det ikoniske vartegn 60-80 meter ind i landet, så på plads. Flytningen finder som udgangspunkt sted på tirsdag den 22. oktober, hvis vejret tillader det.

- Rubjerg Knude Fyr er et nationalklenodie. Jeg tager hatten af for det store arbejde, Hjørring Kommune har udført for at sikre, at vi alle sammen fortsat vil kunne tage turen til Nordjylland og få en oplevelse ud over det sædvanlige i det unikke naturområde. Nu krydser vi fingre for, at missionen lykkes, for det er selvfølgelig ikke uden risiko at flytte rundt på et gammelt fyrtårn, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hjørring Kommune har taget initiativ til flytningen, som Miljø- og Fødevareministeriet har støttet med fem millioner kroner.

Fakta om Rubjerg Knude fyr:

  • Fyret er kendt for sin unikke og dramatiske placering på toppen af Rubjerg Knude.
  • Naturstyrelsen er ejer af fyret
  • Fyret er 23 meter højt og blev bygget i 1899. Dengang stod det cirka 200 meter fra kysten.
  • Kysterosion foran Rubjerg Knude Fyr er ca. 2 meter årligt
  • Hjørring Kommune vurderer, at det skulle tages ned om 1-2 år, hvis det ikke skulle flyttes.
  • Rubjerg Knude Fyr skal flyttes 60-80 meter ind i landet.
  • Flytningen vil tage ca. 10 timer, og fyret vil bevæge sig ca 8 meter i timen.

Afhængig af vind og vejr

Det tager cirka 10 timer at flytte det 23 meter høje fyrtårn. Fyret er blevet sat på særlige hjul og skinner, der gør det muligt at rulle det væk fra kanten af klinten omkring otte meter i timen.

Opgaven er særdeles afhængig af vind og vejr, og derfor kan det blive nødvendigt at aflyse hele operationen i sidste øjeblik. Hjørring Kommune forventer, at op mod 25.000 interesserede vil lægge vejen forbi på flyttedagen.

- Vi skriver historie ved at flytte fyret, der har uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flere end 250.000 besøgende lægger årligt vejen forbi fyret, og hvis alt går vel under flytningen, fortsætter de forhåbentlig med at komme. Mange ting kan gå galt, men vi løber gerne den risiko, for alternativet vil være at pille fyret ned, siger borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S).

Efter flytningen vil fyret stadig stå på toppen af Rubjerg Knude med udsigt over havet. Naturstyrelsen ejer fyret, og der vil fortsat være fri og gratis adgang efter flytningen.


Fyret flyttes

40_percent

play Naturfredningsforening frygter, fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

211019 Kjeld og John

play Et år siden i dag: Kjeld flyttede fyret

default_thumb

play Historien om Rubjerg Knude Fyr og manden der reddede det udkommer som bog

def_thumb,50_percent

play Se videoen: Murer-Kjeld slået til ridder

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland