600 millioner til psykiatrien: - Endelig er vi kommet på finansloven

Psykiatrien får et løft med den nye finanslov. 600 millioner kroner er sat af til at styrke området, og det glæder foreningen Bedre Psykiatri.

Mandag aften faldt finansloven for 2020 på plads. En finanslov, som vækker begejstring hos foreningen Bedre Psykiatri. Der er nemlig afsat 600 millioner kroner ekstra om året til at styrke psykiatrien i hele landet. Foreningen har længe påpeget, at der mangler midler på området.

- Det er en glæde, det er helt sikkert. Endelig er vi kommet på finansloven, siger Lisbeth Larsen, der er formand for Bedre Psykiatri Aalborg.

Der er behov for de ekstra midler, lyder det fra Bedre Psykiatri. Området har været særligt presset de seneste år på grund af besparelser og flere patienter på området:

- Psykisk sygdom er jo den sygdom, der har den største stigningsprocent, og samtidig er psykiatrien blevet sultet, siger Lisbeth Larsen fra Bedre Psykiatri Aalborg.

Forhandlinger om 10-års plan

Det er Region Nordjylland, der står for psykiatrien i Nordjylland, og derfor er der også glæde i regionshuset over de ekstra midler.

- Det viser jo, at regeringen og forligspartierne mener det, når den har sagt, at man vil mere velfærd, og at man vil psykiatrien, og at man også vil den 10-års plan, vi er blevet stillet i udsigt, siger regionsrådsformand Ulla Astman fra Socialdemokratiet.

Regeringen vil nu invitere til forhandlinger for at indgå en 10-års plan, der skal sikre, at psykiatrien får et løft. Ifølge Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet, så er problemerne på psykiatriområdet noget, der kommer til at tage tid at løse:

- Man kan ikke ændre tingene i løbet af et enkelt år. Det at skaffe mere personale og få personalet bedre uddannet og skaffet flere sengepladser, det kommer til at kræve noget tid, og det kommer til at kræve rigtig mange penge, siger Flemming Møller Mortensen (Soc.Dem.).

quote Vi er jo milliarder bagud i bevillinger, men lad os nu se positivt på det i dag, for vi har fået 600 millioner på finansloven.

Lisbeth Larsen, Bedre Psykiatri Aalborg

600 millioner er ikke nok

Et af de områder, der er øremærket til at modtage nogle af de ekstra midler, er Sikringen, som er en institution for dem, der er hårdest ramt af psykiske lidelser. Her skal pengene gå til flere pladser, for som det er nu, er ventetiden til en plads på institutionen meget høj.

- Vi kan forhåbentlig undgå sager som den, vi havde for kort tid siden, hvor en patient endte med at vente 13 måneder på at få en plads på Sikringen, siger Ulla Astman, regionsrådsformand.

I organisationen Bedre Psykiatri er begejstringen stor i dag, men foreningen mener også, at der skal endnu flere penge til området end det, der er sat af på den nye finanslov.

- Vi er jo milliarder bagud i bevillinger, men lad os nu se positivt på det i dag, for vi har fået 600 millioner på finansloven. Men det er ikke nok, slet ikke, siger Lisbeth Larsen fra Bedre Psykiatri Aalborg.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland