Enh.l: Psykisk syge skal ikke tvinges til at bære armbånd

 Enh.l: Psykisk syge skal ikke tvinges til at bære armbånd

Enhedslisten vil have stoppet Region Nordjyllands planer om fra på onsdag at give alle psykiatriske patienter et armbånd med navn på.

- Der er ingen tvivl om, at mennesker med psykiske lidelser føler ubehag ved at skulle gå med et armbånd. Derfor bør Sundhedsstyrelsen overveje at ændre den anbefaling, som man har sendt ud for at sikre, at patienterne kan genkendes, udtaler Per Clausen, sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Jeg synes man bør præcisere, at der skal tages hensyn til den særlige situation psykiatriske patienter står i, sådan at de i hvert fald tilbydes mulighed for, at de ikke behøver at bære armbåndet, når de befinder sig uden for den psykiatriske afdeling. Frivilligheden i ordningen bør også understreges. Ligesom det virker som en overdrivelse at udstyre alle patienter med et sådant armbånd, fortsætter Per Clausen.

- Hele snakken om armbånd afslører et grundlæggende problem for de psykiatriske afdelinger. De benytter i alt for stor udstrækning vikarer og har i det hele taget for få ansatte. Det skyldes manglede bevillinger og vanskelighed ved at få kvalificeret arbejdskraft. Det er det problem, der burde gøres noget ved i stedet for lappeløsninger som armbånd, slutter Per Clausen.

Per Clausen har stillet nedenstående spørgsmål til sundhedsministeren:

"Vil ministeren tage initiativ til at ændre den anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, som skal sikre, at patienter kan identificeres, sådan at der tages hensyn til psykiatriske patienters behov for ikke at blive påført et synligt tegn i form af et armbånd på at de er psykiatriske patienter?"

"Vil ministeren tage initiativ til at ændre den anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, som skal sikre, at patienter kan identificeres, sådan at det understreges, at det er frivilligt for patienterne at medvirke ved f.eks. at bære et armbånd og at patienterne skal oplyses om dette?"

"Vil ministeren tage initiativ til at ændre den anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, som skal sikre, at patienter kan identificeres, sådan at det understreges, at der bør være mulighed for ikke at bære dette armbånd, når man har forladt den psykiatriske afdeling?"


Seneste nyt

fra Nordjylland