Ikonisk træ må lade livet: Er blevet angrebet af svampe

Et historisk træ i Kildeparken i Aalborg skal fældes, efter Aalborg Kommune har konstateret svampesyge i det næsten 200 år gamle bøgetræ.

Et helt bestemt, stort og ikonisk bøgetræ anses for at være træernes konge i Kildeparken i Aalborg, men fra torsdag er det slut.

Det næsten 200 år gamle træ er nemlig blevet angrebet af den såkaldte kæmpeporesvamp, som æder bøgetræets træstamme op indefra.

- Den her type svamp går ind og spiser bøgetræets styrke, så der bliver en risiko for, at det kan vælte, og derfor skal vi virkelig være på vagt, siger parkforvalter i Natur og Park i Aalborg Kommune, Per Rasmussen, til TV2 Nord.

Svampen har fundet vej ind til træets rødder og stamme, ved at træet tidligere er blevet beskadiget på ukendt vis.
Svampen har fundet vej ind til træets rødder og stamme, ved at træet tidligere er blevet beskadiget på ukendt vis.

Når kæmpeporesvampen først har sat sig, er den ikke til at komme af med igen.

Derfor har parkforvalteren i Kildeparken, Per Rasmussen, sammen med resten af Park og Natur i Aalborg Kommune set sig nødsaget til at fælde træet i morgen, torsdag.

- Træet er blevet så svækket af kæmpeporesvampen, at det nemt kan vælte, hvis det blæser, og derfor bliver vi nødt til at fælde det, siger Per Rasmussen.

Kommunen blev opmærksomme på træets sygdom i sidste uge. De har efterfølgende afspærret området omkring træet, så forbipasserende ikke kommer for tæt på, og dermed ikke risikerer at komme til skade.

Et af Kildeparkens ældste træer har fået svampesyge. Det kan ikke helbredes, og derfor er Aalborg Kommune nødsaget til at fælde det.
Et af Kildeparkens ældste træer har fået svampesyge. Det kan ikke helbredes, og derfor er Aalborg Kommune nødsaget til at fælde det.

Ærgrer parkens gæster

Kildeparken i Aalborg blev etableret for omkring 200 år siden, og lige siden har træet været en del af parken.

Derfor ærgrer det parkforvalteren, at de nu bliver nødt til at fælde det historiske træ.

- Selvom det er et træ, så er det ærgerligt, fordi det er et markant træ her i Kildeparken. Det er det flotteste og det største. Dét der gør det særpræget i forhold til mange af de andre træer her, er, at det har en stor og flot fuldkrone med grene næsten helt ned til græsoverfladen, siger Per Rasmussen.

Det store træ skal nu fældes. 
Det store træ skal nu fældes. 
Foto: Mick Knive Anderson

Det ærgrer også parkens daglige gæster, at træet ikke længere skal være en del af parken.

Én af dem er Christina Holm Nielsen. Hun går gennem parken hver dag, når hun skal på arbejde i Kennedy Arkaden, og træet er hendes absolut yndlingstræ.

- Jeg synes, det er et stort og flot træ, som jeg går forbi hver dag, og jeg holder øje med det, når det skifter sammen med årstiderne, så jeg synes, det er super ærgerligt, siger Christina Holm Nielsen fra Aalborg til TV2 Nord.

Torben Andersen fra Aalborg har det på samme måde.

- Jeg synes umiddelbart, det er ærgerligt, det ikke skal være her mere. Det er et højt og flot træ, som præger parken, siger Torben Andersen til TV2 Nord.

Det ikoniske bøgetræ bliver dog erstattet af et andet træ, men der kan gå op til 200 år, før det er på størrelse med det nuværende bøgetræ.

Træet har allerede mistet et par grene, som er faldet af helt af sig selv.
Træet har allerede mistet et par grene, som er faldet af helt af sig selv.

Stadig en del af parken

Selvom der fra i morgen vil være et stort tomrum i parken, forlader træernes konge i Kildeparken ikke helt sin plads.

Fire til seks meter af træets stamme vil nemlig blive stående.

- Vi lader stammen stå tilbage som en træruin. Så kan den stå og rådne op af sig selv, og den kan samtidig bidrage til biodiversiteten, når der blandt andet kommer insekter ind, siger Per Rasmussen.

Træet vil blive fældet torsdag morgen omkring klokken 08:00.

VIDEO: Et historisk træ i Kildeparken i Aalborg skal fældes, efter Aalborg Kommune har konstateret svampesyge i det næsten 200 år gamle bøgetræ.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland