Er der kviksølv? Sygehusgrund undersøges

Region Nordjylland og ingeniørfirmaet Niras tog torsdag jordprøver fra den tidligere sygehusgrund i Terndrup. Det sker, efter TV2 Nord har fortalt om en måske uopdaget kviksølvforurening på grunden.

Det var den tidligere overlæge Aage Astrup, der i oktober sidste år på TV2 Nord fortalte om et uheld med et kviksølvapparat på Terndrup Sygehus tidligt i 1960’erne. Ifølge den pensionerede overlæge skete uheldet i et laboratorium med trægulv, hvor der var jord nedenunder.

Aage Astrup fortalte, at der blev spildt op imod to liter kviksølv, før uheldet blev opdaget - men da sygehuset mere end 50 år senere blev revet ned og fjernet, blev forureningen ikke fundet i de rutinemæssige jordprøver.

Alene på mistanken, og efter Region Nordjylland har holdt et møde med Aage Astrup, blev det altså besluttet at undersøge sagen til bunds. De nødvendige jordprøver blev taget torsdag. 

Vagn Aagaard Sørensen, ingeniør og Region Nordjyllands bygherre på sagen siger:

- Vi har bedt Niras lave fire boringer, hvor der bliver taget prøver for hver halve meter ned til fem meters dybde, for at se, om der er spor efter kviksølv på stedet hvor laboratoriet stod. Derudover tager vi prøver af luften fra borehullerne og fra det vand, som løber til, så vi kan få dokumentation for om der er en forurening eller ej.

Vagn Aagaard Sørensen forventer ikke, at der bliver fundet kviksølv på den tidligere sygehusgrund i Terndrup. Der er formentlig svar på analyserne sidst i marts.

Region Nordjylland tog i dag jordprøver på grund om mistanke om en uopdaget kviksølvforurening på den tidligere sygehusgrund i Terndrup.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland