Den underfundige natur: Svanepar har adopteret gæslinger

I Sjørup Sø ved Gatten i Himmerland svømmer et svanepar med deres to unger rundt. Men de unge fugle, der svømmer i halen på de store svaner er ikke svaneunger, men gæslinger.

Malermester Gert Larsen var ved at male en skorsten ved Sjørup Sø i Gatten i Himmerland, da han fik sig en noget usædvanlig oplevelse.

- Det er meget pudsigt, men naturen er meget uforudsigelig. Der sker ting og sager, når man er ude i naturen, fortæller Gert Larsen om oplevelsen og fortsætter:

- Jeg er selv opvokset omkring Vejlerne, og jeg har aldrig set sådan en adfærd før, siger malermesteren.

Gert Larsen på udkig efter den ukonventionelle dyrefamilie ved Sjørup Sø
Gert Larsen på udkig efter den ukonventionelle dyrefamilie ved Sjørup Sø
Foto: Martin Bækhøj

Svaner havde adopteret gæslinger

Det der fangede Gert Larsen øjne var to svaner med deres unger, og selvom de unge fugle på deres farver kunne ligne svaneunger var Gert Larsen ikke i tvivl: Det var gæslinger, der svømmede i halen på de to nationalfugle.

Med sit kamera fangede Gert Larsen synet af svaneparet på søen med gæslingerne glidende efter sig som det mest naturlige i verden. Gæslingerne fulgte svanerne tæt, så det er altså ingen overdrivelse at tale om en form for naturadoption. Og en sjælden en af slagsen, hvis man spørger vildtkonsulent i Himmerland Ivar Høst:

- Det er rigtig sjældent, jeg har aldrig oplevet det før. Men dyreverdenen er sjov og underfundig, så de mærkeligste ting kan opstå, fortæller han.

Gåseæg endt i svanerede

Ifølge vildtkonsulenten er det sandsynligt, at der er blevet lagt nogle gåseæg i en svanerede, så det simpelthen er svanerne, der har udklækket de to gæslinger. Hvordan det er sket, er ikke til at sige, men da gæslingerne blev udklækket var det første de så, deres svaneforældre - og de har ikke sluppet synet af dem siden. Dagen lang - og igennem to måneder indtil videre - følger gæslingerne med den største selvfølgelighed deres adoptivforældre på Sjørup Sø i Himmerland.

- Det er jo en fantastisk sjov historie, lyder det fra Ivar Høst.

Prægningen af gæslingerne er ikke til at tage fejl af. Gæs græsser normalt på land, men nu svømmer de rundt på søen og vender rumpen i vejret og spiser vandplanter præcis som svanerne.

 
 
Foto: Privatfoto

Gæslinger forlader som regel deres forældre i august-september, men da de er blevet opdraget af et svanepar, er det usikkert, hvornår de forlader deres adoptivforældre, da svaneunger er længere om at frigøre sig.

Se hele historien om den utraditionelle familiekonstellation herunder:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland