Et bredt budgetforlig er på plads i Aalborg Kommune

Et bredt flertal i Aalborg Byråd har torsdag eftermiddag indgået budgetforlig for 2019-2022. Ifølge forligspartnerne er der øget vægt på velfærd. Enhedslisten er som det eneste parti ikke med i aftalen.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre har indgået budgetforlig, som inkluderer 29 ud af de 31 byrådsmedlemmer. Enhedslisten er ikke med i budgetforliget.

Aalborg Kommunes borgmester beskriver budgetforliget som et velfærdsforlig med fokus på de ældre, mennesker med handicap, børn og de udsatte.

quote Vi har fundet en del penge. Både ved at investere i energirenovering i kommunen, så vi på den måde sparer penge på vand, varme og elektricitet. Og så er vi blevet bedre til at købe ind sammen med andre kommuner.

Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester

- Jeg er rigtig godt tilfreds, og synes at der har været et godt samarbejde omkring det. Det var vigtigt at finde flere penge til de ældre, så plejehjemsområdet får 9 millioner mere. Der er også fokus på folkeskolerne, som får 3 millioner mere til idræt. Vi har også fjernet den planlagte besparelse på 4 millioner kroner på pædagogområdet, som skulle have trådt i kraft 1. august næste år. Budgettet har også fokus på udsatteområdet, hvor der også er taget besparelser af bordet, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til TV2 Nord.

Enhedslisten er ikke med

Enhedslisten forlod torsdag formiddag forhandlingerne. Partiet kunne ikke stå inde for medfinansieringen af den 3. Limfjordsforbindelse, hvor Aalborg Kommune i budgettet hensætter 30 millioner kroner om året i 20 år til medfinansieringen.

- Jeg er da ærgerlig over, at vi ikke er med i forliget. Men vi blev mødt med et ultimativt krav om, at skulle tilslutte os 'Aalborg Alliancen', der går ud på at man skal forpligte sig på, at der i de næste 20 år hvert år skulle bruges 30 millioner på en Egholm-motorvej. Da det var en forudsætning, så valgte vi at konstatere, at der ikke var mere at forhandle om, siger rådmand Lasse N. P. Olsen fra Enhedslisten.

Borgmesteren bekræfter, at den såkaldte Aalbrog Alliance var det springende punkt for at opnå et folig, der rakte hele vejen rundt.

- Jeg havde selvfølgelig håbet at få alle 31 med, men Enhedslisten kunne ikke leve med, at vi havde ’Aalborg Alliancen’, og at vi afsatte 30 millioner årligt til medfinansiering af en 3. limfjordsforbindelse. Men jeg håber da, at de kan komme med igen næste gang, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen. 

Aalborg Alliancen

Budgetforligspartierne står alle bag den indgåede aftale i Aalborg Alliancen, som har tre hovelementer:
  • Erhvervslivet tilvejebringer nye jobs til borgere i Aalborg
  • Aalborg Kommune hensætter 30 mio. kr. om året i 20 år til medfinansiering af den 3. Limfjordsforbindelse
  • Erhvervsdækningsafgiften forudsættes fastholdt på nuværende niveau i perioden

Ifølge borgmesteren er flere planlagte besparelser trukket tilbage i det nye budget.

- Vi har fundet en del penge. Både ved at investere i energirenovering i kommunen, så vi på den måde spare penge på vand, varme og elektricitet. Og så er vi blevet bedre til at købe ind sammen med andre kommuner. Når alle kommuner går sammen om at købe ind sammen, så sparer vi penge. For eksempel plejer vi at bruge 8 millioner kroner årligt på voksenbleer, men efter vi er gået sammen om indkøb, så får vi dem nu til 6 millioner kroner. Så der er ret mange penge at hente på fælles indkøb, det kan vi få endnu mere ud af i fremtiden.

Hele aftalen kan findes her.


Seneste nyt

fra Nordjylland